Eliberată condiționat, în 2010, Ioana Maria Vlas (74 de ani), cunoscută drept ”Mama FNI”, a făcut un anunț șoc despre starea ei de sănătate. Aceasta spune că este pe moarte, iar ”adevărul absolut” l-ar fi scris în două manuscrise care vor ajunge la public după ceva va închide ochii.


Retrasă la țară, lângă Sibiu, după șase ani și jumătate de închisoare, Maria Vlas a ajuns într-o condiție de nerecunoscut.  Dată uitării de toți cei care, în vremurile ei bune, i-au fost prieteni, ea nu s-a ales decât cu o casă amărâtă, cedată de către nepoata ei. Ceva s-a întâmplat însă cu ea, iar acum  a ajuns să vorbească despre moarte, cu resemnare. Nu vrea să explice ce i s-a întâmplat, susținând că ”adevărul absolut” îl vom afla doar după ce va trece în neființă, din manuscrisele la care a lucrat în ultimii șapte ani.

”Am terminat de scris cărțile, dar discutăm despre ele după ce am să decedez prin moarte. Așa am hotărât, să rămână pentru cei care vin după mine. Nu mai am mult de trăit. Nu are legătură diabetul cu asta. M-am săturat, mi-a fost de-ajuns. Am trăit în 74 de ani cât alții în 200. Mi-e de-ajuns! Sunt obosită, efectiv… aștept cu seninătate să mă duc pe altă lume. Mă vedeți pe mine tristă?! Nici vorbă. Eu sunt o persoană foarte pragmatică și extraordinar de pozitivă în tot ceea ce fac, dar efectiv o să fie toate cele…după ce o să mor o să se rezolve tot”, ne-a declarat Maria Vlas.

Altminteri, până nu de mult, mama FNI era încântată de viața ei simplă, de la țară, când creștea găini și cultiva legume. Acum, pentru ea, pare că nimic nu mai are rost.

Cine este Ioana Maria Vlas

Ea fost președinte al SOV Invest, firmă de investiții care a administrat Fondul Național de Investiții. Sub președinția ei, FNI a falimentat în 1999 și a cauzat daune sutelor de mii de investitori. Vlas a fugit din țară și a fost dată în urmărire general în cazul FNI, în cele din urmă s-a predate autorităților române pe 27 martie 2003. În 2009 ea a fost condamnată de Înalta Curte de Casație și Justiție la 10 de ani de închisoare, iar un an mai târziu a fost eliberată. Ceea ce înseamnă că, propriu-zis, Vlas a executat șapte ani de închisoare. 

 

 

 
 
Loading...