Iohannis, despre decizia CCR

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis a declarat că așteaptă motivarea deciziei CCR în cazul revocării procurorului-șef al DNAFoto: Arhivă Click
Klaus Iohannis a declarat că așteaptă motivarea deciziei CCR în cazul revocării procurorului-șef al DNAFoto: Arhivă Click

Klaus Iohannis a făcut primele declarații după ce Curtea Constituțională l-a obligat s-o revoce pe șefa Direcției Naționale Anticorupție, laura Codruța Kovesi. Marți, președintele României a declarat că procurorii trebuie să fie independenți și nu controlați politic. „O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum, dar dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum”, a mai spus Iohannis.

Klaus Iohannis a evitat să spună dacă va pune în practică decizia CCR, declarând că va aștepta motivarea curții. „Această decizie a CCR aparent vorbește doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului șef DNA, în realitate sunt mult mai multe teme care apar și care trebuie aduse în discuție: în bunăoară statutul procurorilor. Eu sunt convins că procurorul trebuie să fie independent, ei nu trebuie să fie controlați politic. Orice am face noi în România, noi ca stat, trebuie să asigurăm independența procurorilor pentru a garanta o justiție independentă.

În Constituție avem un articol care spune că procurorii funcționează sub autoritatea ministrului. Eu înțeleg în felul următor: ministrul ar trebui să aibă o autoritate în domeniu și să o folosească pentru a apăra independența procuroruilor, pentru a-i apara, chiar pe procuror în dezaterea publică pentru că munca procurorilor este extrem de dificilă. În niciun caz, autoritatea mininistrului din articolul din Constituție nu înseamnă și nu poate să însemne că procurorii sunt în subordinea ministrului. Nimeni nu îi poate plasa în subordinea ministrului”, a explicat Klaus Iohannis, președintele României.

Întrebat dacă ia în calcul să dea curs deciziei CCR, președintele Klaus Iohannis a declarat: „Iau în calcul să respect statul de drept din România, să am grijă ca procurorii să rămână independenți, cu respectarea Constituției. (Veți organiza un referendum? n.r. ) O decizie a CCR nu poate fi discutată prin referendum. Nesubordonarea procurorilor este foarte bine ancorat în justiție și nu trebuie supus unei consultări populare. Dacă va fi nevoie, putem să convocăm un referendum, dar sunt riscuri. După ce avem motivarea Curții, o citim până o înțelegem și apoi decidem.”

CCR a decis că Iohannis trebuie s-o revoce pe Kovesi

CCR a hotărât că președintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi, aşa cum a cerut ministrul justiţiei, Tudorel Toader. Acesta din urmă depusese o cerere la CCR pe 23 aprilie, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, la propunerea să. Toader a explicat că refuzul preşedintelui, motivat prin lipsa oportunităţii politice, este de natură să creeze un blocaj instituţional.

El a susţinut că în raportul pe care l-a întocmit a adus argumente de natură juridică şi managerială în favoarea revocării, în timp ce şeful statului a adus argumentul lipsei de oportunitate.

Curtea Constituţională i-a dat dreptate ministrului justiţiei şi i-a cerut preşedintelui Iohannis să o revoce pe Kovesi.

image
image
image
image
image
image
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net