Ion Caramitru a împlinit 79 de ani. 10 lucruri mai puțin cunoscute despre marele actor

Ultima actualizare:

    Ion Caramitru deține la 79 de ani cele mai importante funcții în lumea teatrului românesc
Ion Caramitru deține la 79 de ani cele mai importante funcții în lumea teatrului românesc

Există oameni sortiți să fie numărul 1 întotdeauna și să lase urme și în piatră. Astăzi este ziua unuia dintre ei, a lui Ion. Ion Caramitru a împlinit astăzi 79 de ani. Profesorul de matematică din Liceenii sau autorul unui Hamlet de povestit și nepoților, Ion Caramitru este emblema breslei actorilor din România.

Ion Caramitru s-a născut la 9 martie 1942, în București, într-o familie de aromâni veniți din Cadrilater, în anul 1940. Școala generală și liceul le-a făcut la „Mihai Eminescu”, pe Calea Rahovei, liceul absolvindu-l în anul 1960. A urmat apoi cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală, absolvind în 1964.este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "Ion Luca Caragiale" București (1964), clasa profesor Beate Fredanov. A debutat în 1964 pe scena Teatrului Național din București, în "Eminescu", de Mircea Ștefănescu, regia Sică Alexandrescu. Actor și regizor al Teatrului "Lucia Sturdza Bulandra" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, și director general al acestui teatru.

1.Actorul e de origine aromână iar numele său din buletin este Ion Horia Leonida Caramitru

2. Ion Caramitru a făcut în adolesecență sport de performanţă, a fost campion de juniori la atletism:a început cu săritura în înălţime, apoi a ales să concureze în cursele de 110 m garduri.

3.Ion Caramitru nu și-a dorit să fie actor: înainte erau regia și Literele."În anul în care am dat la facultate, cursurile de regie erau deschise, dar, cu mai puţin de două luni înaintea examenului, a fost anunţată închiderea lor pentru un an de zile. Sfătuindu-mă cu cei care mă pregăteau şi cu prietenii mei, am căzut de-acord că eu eram pregătit să dau şi la Litere şi, cum la Teatru se dădea înainte (probele eliminatorii se dau înainte şi acum), am dat la Actorie”, a declarat într-un interviu pentru Radio România Actualități

4. În timp ce majoritatea actorilor mari sau mici au povestit cum sorbeau cursurile de la Institutul de Teatru, unul singur, Ion Caramitru a recunoscut oficial că a chiulit. Marele actor a povestit în 2017 la DigiFM cum fugea de la unele ”ore plictisitoare de la Teatru”, ca să-i vadă la cursuri pe Tudor Vianu și George Călinescu, nostalgic după prima sa dragoste, Literele.”Călinescu intra teatral la ore. Stătea la fereastră câte zece minute, apoi când simțea că auditoriul nu mai poate se întorcea și spunea: azi vom vorbi despre culoarea verde în poezia franceză”.

5. Ion Caramitru nu-și sărbătorește ziua de naștere, preferând să petreacă de Sfântul Ion.”De-a lungul anilor așa am făcut mereu. Probabil vor veni băieții mei să mă viziteze, dar nu mă sărbătoresc de ziua de naștere, de principiu”, a afirmat actorul în urmă cu mai mulți ani pentru Agerpres

6. Ion Caramitru a făcut politică și a fost ministru al Culturii patru ani începând cu 1996, în guvernele conduse de Victor Ciorbea și Radu Vasile.

7. Ion Caramitru deține cele mai importante funcții din lumea teatrului românesc. Este directorul UNITER de la înființare, în 1990 și director al Teatrului Național din București din 2005

8. Ion Caramitru este căsătorit de 44 de ani cu actrița Micaela Caracaș (67ani). Cei doi sunt părinţii a trei băieţi, Andrei, Matei şi Ştefan Caramitru.

9. Cine sunt și cu ce se ocupă cei trei băieţi ai cuplului? Andrei (45 de ani) a urmat o carieră în afaceri, fiind director al unei multinationale și politician, Ştefan, mijlociul, (40 ani) a ales să cânte în trupa rock“The Lefters”, iar mezinul Matei (31 de ani) este inginer de sunet.

10. Ion Caramitru este considerat un actor foarte serios care nu face declarații controversate. A făcut însă la DigiFM două declarații tranșante despre filmul Liceeni care au uimit:”Acest film este supraevaluat”și”Am refuzat să joc în cel de al treilea film din serie pentru că nu mă reprezenta subiectul”.

Citiți și

Ion Caramitru este cel mai bogat actor? Ce avere fabuloasă are împreună cu soția sa

Ion Caramitru a împlinit 76 de ani. Uite cum arată soția lui!

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net