Ion Iliescu și Nina, o căsnicie de 69 de ani. Și-au făcut luna de miere la Sovata

Ultima actualizare:
Nina și Ion Iliescu în 1998
Nina și Ion Iliescu în 1998

Născuți la o singură zi distanță unul de celălalt (3 și 4 martie), Ion și Nina Iliescu sărbătoresc anul acesta 90 de ani de viață și 69 de ani de căsnicie. Absenți de ceva vreme din viața publică, primul președinte la României post-decembriste și fosta prima doamnă au fost întotdeauna discreți cu viața lor de familie.

Marcați de drama imposibilității de a deveni părinți, Nina și Ion Iliescu au vorbit rar despre povestea lor de dragoste, iar cu imaginile din tinerețe au fost și mai zgârciți. Îngrijorată de felul în care acestea ar putea fi exploatate după ce ei doi nu vor mai fi, Nina Iliescu a încercat chiar, la un moment dat, să-și convingă soțul să le distrugă.

Nina și Ion Iliescu s-au cunoscut în 1948, pe vremea când erau amândoi elevi de liceu, el la ”Sf. Sava”, ea la ”Iulia Hașdeu”. S-au văzut la o ședință a unei asociații de elevi. El era coordonatorul compartimentului sportiv, iar ea făcea parte din echipa de volei a liceului. Aveau amândoi 18 ani. Amintirea primelor întâlniri este încă proaspătă în memoria fostului președinte. ”Era o fată atrăgătoare. Era bine clădită, era și puțin sportsmenă. Făcea parte din echipa de volei a liceului. Și mai avea și o ținută care impunea respect. Ne-am plăcut reciproc”, și-a amintit Ion Iliescu.

S-au întâlnit din nou doi ani mai târziu, din postura de bursieri la Moscova. El, la Institutul Energetic, ea la Facultatea de Chimie. Anul următor, erau deja soț și soție. Luna de miere a fost mai scurtă decât îi spune numele. Cei doi soți au petrecut două săptămâni la Sovata.

”Cel mai constant și profund suport, în toată viața mea, a fost și este soția. Alături de ea am trecut prin multe. Nu am fost orbiți nici de putere, nici de avere. După o viață petrecută împreună, singurele noastre bunuri sunt casa în care locuim și o mașină cumpărată de soție. Apartamentul nu este nici măcar de un confort extraordinar: biroul meu este destul de restrâns, iar în dormitor încap doar patul și șifonierul”, a declarat Ion Iliescu într-un interviu din 2003.

Nina și Ion Iliescu în 2008
Nina și Ion Iliescu în 2008

Nina Iliescu a vrut să evite orice asociere cu ”Cabinetul 2”

Mulți au fost surprinși de prezența foarte discretă a Ninei Iliescu în cele două mandate ale soțului ei în fruntea țării. Fostul președinte a explicat că amintirea Cabinetului 2 era mult prea vie în societatea românească post-decembristă, iar soția sa a vrut să evite orice asociere cu Elena Ceaușescu.

”Soția mea este cel mai bun prieten al meu. Trăim în primul rând de-o viață. Este o persoană cu o personalitate puternică și niciodată nu a acceptat o poziție secundară față de mine și nu a vrut să-și consacre statutul de soție a lui Iliescu. Are propria sa personalitate, a avut răspunderile proprii cu un destin profesional bine determinat și nu a vrut, pe lângă conjunctura dată, amintirea unei anumite practici a Cabinetului 2 din România, nu a vrut sa accepte niciun fel de similitudini din acest punct de vedere și de aceea, păstrând susținerea morală continuă și comuniunea în înțelegerea lucrurilor, își păstrează și un ton critic foarte sever, este criticul meu, este cel mai apropiat om. Este omul cel mai apropiat și care suferă alături de mine când sunt probleme grele, dar care este și criticul cel mai sever și cel mai obiectiv, pentru că o face nu interesat, ci pur și simplu pentru că vrea să-mi meargă bine”, a explicat Ion Iliescu.


    Nina și Ion Iliescu în 2008foto: Mediafax
Nina și Ion Iliescu în 2008foto: Mediafax

Citește și:

De ce nu poartă Ion Iliescu verighetă. A păstrat ascuns acest lucru 66 de ani

Ce meserii au avut primele doamne ale României

După atâția ani de căsnicie, pentru Ion Iliescu, cele mai importante au rămas înțelegerea și încrederea reciprocă. ”Acum noi ne înțelegem din priviri, fără să discutăm înainte. E o stare de comuniune intelectuală și de afecțiune”, a declarat Ion Iliescu într-un interviu mai vechi pentru Jurnalul.

Nina și Ion Iliescu au cerut urna mobilă pentru alegerile prezidențiale din 2019

Internat de mai multe ori pe parcursul anului trecut, pentru problemele lui cardiace, Ion Iliescu a solicitat urna mobilă atât la primul, cât și la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2019. Cei doi soți ar fi trebuit să voteze la ”secția vedetelor” dela Liceul Jean Monnet din Capitală.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net