ÎPS Teodosie, despre tinerii care au recuperat crucile din apă: „Au făcut vaccinul înotând în mare”

Ultima actualizare:
Înotătorii n-au ezitat  să se avânte în apa rece
Înotătorii n-au ezitat să se avânte în apa rece

Puhoi de lume la malul mării! La o temperatură de peste 10 grade Celsius, mii de credincioşi au venit de Boboteaă în Portul Tomis, acolo unde ÎPS Teodosie a sfinţit apele. Mulţi dintre cei prezenţi au ignorat măsurile sanitare şi n-au purtat măşti de protecţie. “Se va depărta de noi toată boala şi toată neputinţa“, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Sute de persoane s-au adunat dis - de - dimineaţă (6 ianuarie) în faţa Catedralei Arhiepiscopale Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa, acolo unde erau pregătite carele trase de boi şi butoaiele ce conţineau apa pentru Bobotează. Cei mai nerăbdători n-au mai aşteptat sfinţirea apei şi şi-au umplut sticluţele direct din butoaiele mari, deşi organizatorii le-au cerut să mai aştepte o vreme. Copiii au fost cei mai încântaţi, întrucât au putut admira şi mângâia boii înhămaţi la căruţe.  

Cu mic, cu mare, credincioşii au sperat în zi de sărbătoare că apa sfinţită le va da noi puteri şi viaţă lungă. Mulţi dintre ei nu purtau mască sau nu o ţineau regulamentar. „Am mască, dar nu o port“, a spus, senină, o bătrână din Techirghiol, în vârstă de 73 de ani. „Niciodată n-am pus masca şi niciodată nu m-am îmbolnăvit“, a completat şi doamna care o însoţea, în vârstă de 84 de ani.  

Butoaiele cu apă au fost  aduse în căruţe trase de boi
Butoaiele cu apă au fost aduse în căruţe trase de boi

Jandarmi în mulţime 

Procesiunea prilejuită de Botezul Domnului a pornit, apoi, de la Catedrala Arhiepiscopală, pe Bulevardul Regina Elisabeta şi a avut ca punct final Portul Tomis, acolo unde, pentru prima dată, s-a ţinut slujba. În anii trecuţi, apa a fost sfinţită pe faleza Cazinoului, dar cum construcţia - simbol a oraşului este în şantier, acest lucru nu a mai fost posibil. Credincioşii au fost conduşi de preoţi şi de ÎPS Teodosie, care a parcurs traseul într-o caleaşcă trasă de cai negri. În Portul Constanţa, aşteptau mii de oameni să înceapă sfinţirea apei. Deşi în zonă se aflau mai multe cordoane de jandarmi, nu era respectată distanţarea fizică şi nu toţi cei prezenţi purtau masca regulamentar. Prin mulţime au intrat reprezentanţi ai forţelor de ordine, care le-au cerut oamenilor să respecte regulile, arată adevarul.ro.  


    Butoaiele cu apă au fost  aduse în căruţe trase de boi
Butoaiele cu apă au fost aduse în căruţe trase de boi

La finalul slujbei, care a durat mai bine de o oră, Teodosie le-a cerut credincioşilor să fie generoşi cu semenii lor. „Boboteaza este ziua de lumină şi de început de an când apele se sfinţesc şi cu apele se sfinţeşte şi firea noastră omenească“, a transmis ierarhul. El nădăjduieşte ca, după această sărbătoare „se va depărta de noi toată boala şi toată neputinţa. Am venit aici să ne sfinţim noi, să sfinţim şi marea, care este locul unde toţi oamenii vor să ajungă măcar o dată pe an. Marea care are şi calităţi vindecătoare pentru cei ce înoată în ea”.  

Daruri pentru curajoşi

La sfârşitul slujbei, aşa cum cere tradiţia, ÎPS Teodosie a aruncat trei cruci în apă. Obiectele sfinţite au fost scoase de trei tineri, dintre care doi salvamari. Pentru curajul lor, ei au fost binecuvântaţi de înaltul prelat şi au primit mai multe daruri din partea Arhiepiscopiei, printre care şi o sumă de bani. „Aceşti tineri au făcut vaccinul anticoronavirus înotând în mare“, a glumit la final Teodosie. Cel mai aşteptat moment a fost cel în care s-au împărţit sticlele deja îmbuteliate cu apă sfinţită. 

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net