ÎPS Teodosie a împărtăşit mai mulţi copii cu aceeaşi linguriţă. Reacţia Patriarhiei Române

Ultima actualizare:

    IPS Teodosie împărtăşeşte copiii FOTO: Constanţa de Azi
IPS Teodosie împărtăşeşte copiii FOTO: Constanţa de Azi

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost filmat, sâmbătă, în timp ce împărtăşea mai mulţi copii cu aceeaşi linguriţă. Preoţii nu purtau mască de protecţie, iar distanţa între persoane nu era respectată. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a caracterizat cele petrecute sâmbătă la Catedrala Sf. Petru şi Pavel din Constanţa drept neonorante.

ÎPS Teodosie este din nou în centrul atenției, după ce în urmă cu o zi a fost agresat simbolic în timpul unei slujbe. Potrivit publicaţiei Constanţa de Azi, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a împărtăşit mai mulţi copii pe treptele din faţa Catedralei Sf. Petru şi Pavel din Constanţa, folosind acelaşi potir şi aceeaşi linguriţă. La ceremonial au participat mai mulţi preoţi, iar niciunul nu a purtat mască de protecţie.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a declarat, citat de News.ro, că: „Îndrumările bisericeşti ale Patriarhiei Române pentru perioada în care ne aflăm sunt clare, amănunţite şi publice. Fireşte că nu este vorba despre vreun pericol legat de împărtăşirea în sine, dar ostentaţia cu care înţeleg ca s-a procedat, după ce s-au făcut publice aceste îndrumări, nu onorează pe nimeni”.

Reguli cu privire la desfășurarea slujbelor și ceremoniilor religioase

Conform INSP, accesul persoanelor în lăcaşurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauţiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecţiei cu virusul SARS-COV-2. Accesul persoanelor în lăcaşul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafeţe de 8 metri pătrați per persoană, iar personalul şi persoanele care intră vor purta mască, astfel încât să acopere gura şi nasul, şi îşi vor dezinfecta mâinile. La intrarea în lăcaşul de cult se va efectua un triaj observaţional şi nu se va permite accesul persoanelor prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree). Slujbele se vor oficia numai în aer liber cu menţinerea distanţei între persoane şi nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase. Totodată, sunt prevăzute precauţiuni speciale - se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanţă de cel putin 1 m, se va evita oferirea/primirea împărtăşaniei în condiţile în care nu se pot asigura linguriţe şi pahare de unică folosinţă. Ulterior, Patriarhia Română a precizat că o decizie privind împărtăşania comună va fi luată după 1 iunie.

Referitor la împărtăşirea pruncilor de astăzi, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

1. Actul de împărtăşire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtăşania.2. IPS Teodosie, ca ierarh, a ţinut o legătură intensă cu clerul şi credincioşii în toată perioada de restricţie şi a făgăduit expres păstoriţilor săi că-i va aştepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtăşanie, când se va relua accesul credincioşilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului şi credincioşilor, prin urmare, având făgăduinţa dată deja credincioşilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufleteşte, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioşilor, prin arhiereul care îşi exercită misiunea încredinţată de Biserica lui Hristos.3. Discuţia asupra linguriţei a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult. Împărtăşania nu este mâncare şi băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viaţa veşnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu şi alimentele fireşti, iar împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii.

Citește și:

Biserica Ortodoxă refuză lingurițele de plastic și renunță temporar la împărtășirea credincioșilor

Moment bizar în timpul liturghiei! O femeie a "dansat" în jurul lui ÎPS Teodosie: "Nu am vrut să reacționăm!"

image
image
image
image
image
image
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net