Paşte cu repetiţie! Decizia anunţată miercuri de Arhiepiscopia Tomisului, ca în noaptea de 26 spre 27 mai să se oficieze din nou slujba de Înviere în bisericile din judeţul Constanţa, a stârnit un val de comentarii. ÎPS Teodosie încearcă astfel să “repare” faptul că, din cauza pandemiei de coronavirus, credincioşii n-au putut veni la slujbă în noaptea de 18 spre 19 aprilie.


Arhiepiscopul Tomisului îi cheamă pe enoriaşi la Sfânta Liturghie în noaptea de marţi, 26, spre miercuri, 27 mai. ÎPS Teodosie argumentează prin faptul că, „anul acesta, urmare a instituirii stării de urgenţă în contextul pandemiei de SARS - CoV - 2, credincioşii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la slujba de Înviere”. Prin urmare, Arhiepiscopia vrea să repare acest „neajuns”, arată adevarul.ro. Concret, în noaptea de 26 spre 27 mai, „la miezul nopţii, în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşte”. Lumina oferită va fi cea adusă de la Ierusalim cu ocazia Învierii Domnului, lumină păstrată nestinsă în candelele bisericilor. Patriarhia Română a anunţat, prin Vasile Bănescu, purtător de cuvânt, că „decizia Permanenţei Arhiepiscopiei Tomisului este una luată în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral, dar exclusiv, de ierarh şi de acest for bisericesc local. Nutrim speranţa că hotărârile comunicate de Arhiepiscopia Tomisului vor putea fi împlinite cu respectarea reglementărilor legale în vigoare”. 

Pentru a pregăti credincioşii pentru momentul când vor lua din nou Lumina Sfântă şi se vor împărtăşi, ÎPS Teodosie a stabilit şi trei zile de post. „Se rânduieşte un post bisericesc de trei zile în întreaga eparhie, în zilele de 24, 25 şi 26 mai (n.r. - duminică, luni şi marţi), în care credincioşii se pot spovedi, astfel încât să poată primi Sfânta Împărtăşanie la Liturghia din noaptea de 26 spre 27 mai”. Ziua de 24 mai este o zi de duminică, iar canoanele bisericeşti interzic postul în acestă zi, în afara zilelor de duminică din perioada Postului Mare. 

De asemenea, joi, 28 mai, aceeaşi Arhiepiscopie a Tomisului a decis că se pot pomeni morţii „precum la Paştele Blajinilor”. Preoţii de la Constanţa spun că pe 28 mai este Înălţarea Domnului, când se pomenesc eroii neamului, aşadar, pe lângă eroi, se vor pomeni toţi cei decedaţi din familiile credincioşilor. De Paştele Blajinilor este obiceiul ca preoţii să meargă în cimitire şi să facă rugăciuni la mormintele celor trecuţi la Domnul.

 
 
Loading...