Istoria muzicii rock pe discuri de vinil

Ultima actualizare:

Fiecare mare gen muzical a inspirat apariția unui subgen, astfel că, astăzi, există o varietate de genuri muzicale pe care le poți asculta și este un lucru firesc ca o persoană să prefere melodii aparținând mai multor trupe cu un profil muzical diferit.

Muzica rock a fost foarte controversată încă de la apariție, publicul care asculta un astfel de gen era considerat dezinhibat, iar artiștii trupelor rock au fost aspru criticați pentru stilul lor de viață. În prezent, muzica rock are multe subgenuri și este una dintre cele mai ascultate, iar cei pasionați de rock-ul clasic au acum posibilitatea să asculte piesele formațiilor preferate și în format analog, pe discuri de vinil. În anticariatele unde sunt prezente și secțiuni dedicate muzicii, poți găsi viniluri rock la prețuri accesibile, care au și o încărcătură istorică. 

Începuturile muzicii rock (1940-1960)

Muzica rock s-a concentrat pe folosirea chitarei electrice, a basului electric, tobelor  și a unora sau mai multor soliști. Are la bază rock and roll-ul din anii ’40, un stil muzical combinat din genurile country și blues. Chuck Berry, unul dintre pionierii acestei perioade s-a bazat foarte mult pe structurile clasice de blues, însă de aici au urmat multe alte subgenuri: Country Rock, Folk Rock, Blues Rock. Anumite trupe, cum au fost The Rolling Stones au pus bazele unei noi direcții muzicale prin rebeliunea lor tinerească, și astfel, muzica rock a cunoscut noi culmi culturale. Perioada până la începuturile anilor ’70 se consideră că aparține rock-ului clasic, când artiștii puteau fi ascultați doar în concerte sau pe discuri de vinil. Odată cu revenirea pe piață a acestui format de ascultare a muzicii, trupele rock care au activat în perioada 1960-1990 sunt unele dintre cele mai căutate

Evoluția muzicii rock în anii ’70

Începând din anii ’70, muzica rock s-a bucurat de aprecierea unui public foarte larg și a devenit foarte populară, în special după festivalul de la Woodstock din 1969. Noi trupe au luat naștere, fiind influențate de predecesorii lor, și au apărut noi ramuri ale acestui gen muzical. Una dintre cele mai populare trupe ale anilor ’70 este Led Zeppelin care a oferit un ton mai sobru muzicii, ei adoptând diverse subgenuri ale rock-ului, în special hard rock și heavy metal, fiind considerați pionierii acestor două subgenuri. De aici până la elementele psihedelice și aranjamentele complexe din melodii a mai fost doar un pas, iar trupa Pink Floyd a adus această noutate genului rock. Nu era ieșit din comun ca o trupă să creeze în mai multe subgenuri muzicale, astfel că Pink Floyd a fost considerată ca fiind hippie, dar sunt și cei care au pus bazele rock-ului progresiv și celui psihedelic prin versurile lor filosofice și creațiile complexe.

Subgenurile din anii ’80 și reafirmarea din anii ’90

Pe măsura ce rock-ul clasic își pierdea din popularitate în rândul maselor, au apărut noi subgenuri dornice de afirmare, astfel că în anii 1980 caracteristic este punk rock-ul, din care s-a născut și post-punk-ul, definit de trupele Depeche Mode sau R.E.M, care erau denumite și trupe universitare și care erau difuzate, în general, pe posturile de radio universitare. Pe măsură ce rock-ul universitar a devenit cea mai ascultată formă a acestui gen, a primit și denumirea de rock alternativ, un subgen al rockului clasic.

După moartea lui Kurt Cobain, solistul trupei extrem de apreciate, Nirvana, rock-ul alternativ și-a pierdut din strălucire, iar rock-ul principal s-a reafirmat. Limp Bizkit este una dintre primele trupe care au contribuit la revenirea rock-ului principal în atenția fanilor.

Trupele genului rock au păstrat, chiar și în secolul 21, același spirit specific soliștilor care au adus ceva diferit în muzică, deși noile melodii rock sună diferit. Evoluția muzicii rock nu se va opri foarte curând, acesta fiind unul dintre genurile care au influențat generații întregi.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net