Iuliana e prima şoferiţă de autobuz din Iaşi. La 31 de ani conduce un autovehicul de 11 tone

Ultima actualizare:

    Iuliana Henea,  stăpâna volanului  şi a cailor - putere  Foto: Radio Hit
Iuliana Henea, stăpâna volanului şi a cailor - putere Foto: Radio Hit

Iuliana Henea are 31 de ani şi urcă fără teamă la volan. Îi plac maşinile încă din copilărie, iar acum şi-a îndeplinit un vis mai vechi: conduce un autobuz de 11 tone al Companiei de Transport Public din oraşul ei natal. Ea pune pe primul plan siguranţa călătorilor, astfel că e mereu cu ochii-n patru la trafic.

Meserie neobişnuită pentru o tânără din Iaşi! Iuliana Henea a fost plecată în Marea Britanie, unde a lucrat într-o fabrică, dar dorul de casă a adus-o înapoi în Iaşi. Ideea de a conduce un autobuz i-a venit chiar în Anglia, acolo unde a observat numărul mare de şoferiţe din transportul în comun. Revenită în România, ea a făcut şcoala de şoferi pentru categoria D, şi-a luat atestatul de transport persoane şi a plecat la drum. Tânăra nu se aştepta să fie acceptată din prima la Compania de Transport Public (CTP) din Iaşi, astfel că din toamna anului trecut este singura femeie şofer de autobuz. În cadrul companiei au mai fost, de-a lungul timpului, persoane de sex feminin, dar care au condus tramvaie.  

Iuliana se bucură că a fost primită cu braţele deschise de ceilalţi, care au fost înţelegători cu ea încă de la început.  ”M-a încurajat soţul meu, fiind şi el tot şofer de autobuz la Compania de Transport Public. Am avut foarte mari emoţii la examen. N-am fost menajată şi mi-am demonstrat abilităţile”, povesteşte tânăra pentru adevarul.ro. „Este o meserie dificilă. Trebuie să te gândeşti că ai o responsabilitate mare în trafic. Nu trebuie să te gândeşti numai la tine, te gândeşti şi la viaţa pasagerilor. În prima săptămână a fost un pic mai greu, pentru că mă temeam de reacţia călătorilor. În plus, ştiam că oraşul este aglomerat”, spune ieşeanca.

«Oamenii vin şi mă felicită»

Ea conduce un autobuz cu o lungime de 12 metri şi cu o greutate de 11 tone. La primele curse, a primit un singur traseu, pentru a prinde experienţă şi încredere, iar acum îi duce pe călătorii din Iaşi pe trei trasee aglomerate ale oraşului. 

În fiecare zi, ea se confruntă cu întâmplări amuzante. Participanţii la trafic se uită uimiţi când stau la semafor. ”Mă salută şi îmi dau prioritate, fiindcă văd o femeie la volan. Mai sunt şi blondă, şi sexy. Mă bucur când oamenii vin şi mă felicită. Într-o zi, un călător a venit în faţa autobuzului şi s-a uitat la mine mirat, a început să râdă şi a urcat”, adaugă Iuliana. 

O zi din viaţa unui şofer de autobuz începe foarte devreme. ”Dimineaţa mă trezesc la ora 4.00. La garaj ajung la 4.30, iar la 4.55 intru pe traseu. Într-o zi parcurg în jur de 130 de kilometri, depinde de traseul pe care îl am în ziua respectivă”, încheie tânăra.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net