Jandarmii au prezentat muniția folosită la protestul diasporei din 10 august, în cadrul unei demonstrații în fața jurnaliștilor. În ciuda declarațiilor apăsate că gazele lacrimogene sunt inofensive, jurnaliștii prezenți la fața locului au tușit zdravăn în timpul demonstrației.


La o săptămână după intervenția în forță la protestele din Piața Victoriei și ca urmare a numeroaselor plângeri penale depuse la Parchetul Militar împotriva lor, jandarmii au prezentat luni armele și muniția folosite la mitingul din 10 august.

Un subofițer a arătat în poligonul Jandarmeriei cum funcționează armamentul și a insistat că gazele lacrimogene folosite sunt neletale, inofensive și se trag la unghi de 60 de grade.

jandarmi_gaze_lacrimogene.jpg

un jandarm face demonstarii cu gaze lacrimogene
Un jandarm le arată jurnaliștilor cum funcționează muniția folosită la protestul din 10 august
foto: Inquam Photos

"O parte nu sunt din producție românească. Grenada este din Italia. Ca să o aduc din Italia îmi trebuie certificate din toate țările prin care trece, până să ajungă la mine", a declarat ofițerul în fața jurnaliștilor prezenți la demonstrație, conform Ziare.com.

Subofițerul care a făcut demonstrația a inisitat asupra faptului că, deși folosește acest material de 27 de ani, nu a purtat niciodată mască de gaze. Cum vântul a bătut spre jurnaliștii prezenți la fața locului, aducând cu el și gazele lacrimogene eliberate în aer, efectele au putut fi verificate pe loc. Iar jurnaliștii au tușit serios.

jurnalisti_demonstrati_jandarmi.jpg

jandarmii au facut o demonstratie in fata jurnalistilor
Jurnaliștii prezenți la demonstrație au tușit zdravăn din cauza gazelor lacrimogene
foto: Inquam Photos

 

Evenimentul de luni a fost organizat de Jandarmerie  la cererea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, care a declarat că nu există motive de îngrijorare în privința efectelor gazelor iritant-lacrimogene folosite la protestul  diasporei din 10 august. Atunci, peste 450 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale după intervenția jandarmilor, unii protestatari ajungând la urgențe chiar și la o săptămână după ce au fost expuși la gazele lacrimogene. Aproape 300 de plângeri penale au fost depuse la Parchetul Militar împotriva jandarmilor.

 
 
Loading...