Joe Biden, întâlnire crucială cu Traian Băsescu: «Sunt uimit de progresul României»

Ultima actualizare:

    Joe Biden şi Traian Băsescu
Joe Biden şi Traian Băsescu

Vicepreşedintele SUA Joe Biden a fost primit, la Palatul Cotroceni, de către preşedintele Traian Băsescu. Cei doi au avut o scurtă convorbire tete-a-tete, urmată de discuţii oficiale, conform romaniatv.net.

UPDATE 11.30: Joe Biden şi Traian Băsescu au făcut declaraţii oficiale în curtea Palatului Cotroceni.

Vicepreşedintele american a subliniat că revine cu plăcere în România şi că este uimit de progresul făcut de ţara noastră.În plus, Biden a mărturisit că a ţinut mereu ca ţara noastră să facă parte din NATO, iar Statele Unite vor proteja mereu statul român, pentru că cele două ţări sunt membre ai uneia dintre cele mai puternice alianţe din lume.

"De fiecare data cand vin in Romania sunt uimit de progresul tarii. Într-o singură generaţie, România s-a ridicat de la tiranie în rândul naţiunilor libere. Se împlinesc 10 ani de când România a intrat în NATO. Dacă ar fi fost după mine, ar fi trebuit să fie a 15-a aniversare.

Am avut speranţe mari pentru România ca aliat şi aceste speranţe au fost depăşite. Românii au fost alături de noi în Balcani, Irak şi Afganistan. Aproape 1000 de români continuă să servească, plini de curaj şi fără rezerve, în Afganistan.

Vrea sa incurajam Romania sa continue eforturile pentru a ridica bugetul apararii. Este un pas inainte pentru Romania si pentru NATO.

Asa cum am discutat, presedintele SUA apreciaza alianta cu Romania. Unul dintre motivele pentru care am venit aici a fost sa spun ca vom onora articolul 5 din tratatul NATO, e o promisiune sacra. Noi ne protejam unii pe altii", a declarat Joe Biden.

Vorbind despre evenimentele recente din Ucraina, vicepreşedintele a explicat că alegerile ce urmează sunt foarte importante pentru viitorul ţării, dar şi al regiuni. În cazul în care Rusia încearcă să submineze statul ucrainean, se vor lua măsuri.

"In ceea ce priveste agresiunea din Crimeea, ne aminteste de ce avem nevoie de NATO si de Romania face parte din NATO. Am discutat azi probleme de securitate din regiune si din NATO. Apreciem masurile luate de Ucraina. Duminica sunt alegeri in Ucraina, este o posibilitate sa se hotarasca viitorul. Toate tarile trebuie sa foloseasca influenta lor pentru a creea un mediu pozitiv. Suntem de acord cu presedintele ca daca Rusia submineaza alegerile, trebuie sa aplicam sanctiuni Rusiei", a mai adăugat Joe Biden.

Preşedintele Băsescu l-a întâmpinat pe Biden în holul de onoare al Palatului Cotroceni.

După protocolara strângere de mână, cei doi au început scurta convorbire privată, cu o întârziere de aproape 15 minute.

"Nu ne-am mai văzut de mult", i-a spus în engleză Băsescu vicepreşedintelui Statelor Unite, iar Joe Biden a răspuns: "Mă bucur să vă văd".

Joe Biden se va întâlni şi cu Victor Ponta, la ora 11.25, la Palatul Victoria. Joe Biden a venit marţi la București împreună cu soția sa, Jill Biden. Aeronava Air Force Two a aterizat pe Aeroportul Internațional "Henri Coandă", delegaţia americană fiind întâmpinată de ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlățean, şi de către însărcinatul de afaceri al SUA la Bucureşti, Duanne Butcher.

Joe Biden s-a deplasat ulterior la Baza aeriană 90, unde a susţinut un discurs.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net