Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Cina cea de taină. Ce s-a întâmplat în timpul ospățului

Ultima actualizare:

    Cina ce de taină este cel mai important eveniment din Săptămâna Patimilor, o zi de o încărcătură spirituală aparte
Cina ce de taină este cel mai important eveniment din Săptămâna Patimilor, o zi de o încărcătură spirituală aparte

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente: Cina cea de taină. De asemenea, potrivit tradiției creștine, în Joia Neagră se vopsesc ouă, iar de azi până în ziua de Paște nu se mai trag clopotele la biserici.

Joia Mare. Spălarea picioarelor ucenicilor

Evenimentul este mărturisit de Sfântul Ioan Evanghelistul și îl înfățișează pe Iisus Hristos spălând picioarele ucenicilor săi. Spălarea are caracter purificator - Iisus i-a curățat pe ucenici de păcate. Tot prin acest gest este arătată smerenia. Ritualul a precedat Cina cea de taină.

Unul dintre cele mai importante momente din Săptămâna Patimilor îl reprezintă Cina cea de taină, ultima cină luată de Isus împreună cu ucenicii săi înainte de a fi trădat, prins și răstignit. Discuția cu privire la pregătirile de Paști se petrece în Betania. Potrivit siteului creștinortodox.ro Isus îi alege pe doi dintre ucenici - pe Ioan si pe Petru - și îi trimite în Ierusalim, spunându-le că vor fi așteptați de un tânăr purtând un urcior cu apă. Acesta îi va conduce într-un foișor gata pregătit pentru festivitate. Acolo, cei doi ucenici vor face ultimele pregătiri în vederea mesei, conformându-se întru totul instrucțiunilor primite de la Domnul și păstrând cu strictețe secretul acelui loc, ca să asigure liniștea Cinei și să preîntâmpine întreruperea ei de către cei ce voiau să-L prindă.

Cina cea de taină. Ce s-a întâmplat în timpul ospățului

Cina cea de taină are o semnificație apare căci Isus, folosind pâinea și vinul le arată ucenicilor cum va fi jertfit pentru păcatele lumii. „Domnul Isus, în noaptea în care a fost vândut, a luat o pâine. Şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frânt-o şi a zis: Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea. Tot astfel, după cină, a luat paharul şi a zis: Acest pahar este legământul cel nou în sângele Meu; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de câte ori veţi bea din el. Pentru că, ori de câte ori mâncaţi din pâinea aceasta şi beţi din paharul acesta, vestiţi moartea Domnului până a veni El”, este unul dintre pasajele din Biblie care descrie cum s-a desfăşurat Cina cea de taină.

Unde a avut loc Cina cea de taină

Casa aparținea unei femei pe nume Maria, iar tânărul cu ulciorul, care îi aștepta pe cei doi ucenici la porta de Răsărit a ierusalimului era chiar Sf. Ioan Marcu. Casa aparținea unei familii înstărite. Era mare, încăpătoare și cu etaj. Clădirea putea adăposti un număr mare de oameni, iar la etaj era un foișor special, destinat anumitor reuniuni solemne. Deși, în mod normal Iuda ar fi trebuit să se îngrijească de organizarea ospățului, acum lui nu i s-a spus undeva avea loc festivitatea, tocmai pentru a nu-l trăda pe Isus înainte de vreme.

Joia Mare din Săptămâna Patimilor în biserici și mănăstiri se bate toaca

Tradiţia spune că din această zi nu se mai bat clopotele în biserici, ci doar toaca. În gospodăriile româneşti astăzi se înroşesc ouăle şi se pregătesc cozonacii şi pasca. Pasca se face din făină albă cernută în tava specială. Cojile de ouă folosite la pască nu se aruncau si nici nu se ardeau. Ele se strângeau cu multă grijă într-un vas special şi se aruncau în Sâmbata Paştelui pe o apă curgătoare crezându-se că, astfel, găinile si puii aveau sa fie paziţi de păsările prădătoare peste vară, conform siteului creştinortodox.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net