Joia Mare pentru Guvernul Dăncilă. Moțiunea a trecut, Guvernul pică!

Ultima actualizare:

    Premierul Viorica Dăncilă răspunde criticilor din moțiunea de cenzură. A început cu atacuri dure împotriva lui Călin Popescu-Tăriceanu și a lui Victor PontaFOTO: adevarul.ro
Premierul Viorica Dăncilă răspunde criticilor din moțiunea de cenzură. A început cu atacuri dure împotriva lui Călin Popescu-Tăriceanu și a lui Victor PontaFOTO: adevarul.ro

Guvernul a căzut! Moțiunea de cenzură a trecut. A fost votată moțiunea de cenzură. Au votat pentru moțiune 238 de parlamentari, cu 11 mai mulți decât era necesar. Votul s-a încheiat la ora 2.10. Au votat 238 de parlamentari.

Este zi importantă pentru Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Astăzi, 10 octombrie, programat votul moţiunii de cenzură a Opoziţiei împotriva Guvernului Dăncilă. Dezbaterea moţiunii de cenzură în plenul Camerelor reunite a început la ora 10.09. În sală şi-au anunţat prezenţa 327 de parlamentari.

UPDATE. Ora 14.44. Datele oficiale: au fost prezenți 399 de parlamentari, dintre care au votat pentru moțiune 238. Au votat împotrivă 4 parlamentari. În consecință se retrage susținerea Parlamentului pentru Guvernul Dăncilă care mai poate semna doar acte administrative.

UPDATE. Ora 14.31. Din primele date, au votat moțiunea 238 de parlamentari.

UPDATE. Ora 14.10. Votul s-a încheiat la ora 2.10. Au votat 244 de parlamentari.

UPDATE. Ora 13.00. A început votul secret cu bile. Pentru ca moţiunea să treacă sunt necesare 233 de voturi. PNL, USR;PMP, Pro România au anunţat că vor vota la vedere. 

UPDATE. Ora 10.35. Premierul Viorica Dăncilă răspunde criticilor din moțiunea de cenzură. A început cu atacuri dure împotriva lui Călin Popescu-Tăriceanu și a lui Victor Ponta. Despre aceștia premierul a spus că aceștia nu au făcut nimic în timpul în care s-a aflat la guvernare. Le-a cerut partidelor care au semnat moțiunea de cenzură să prezinte alternativa la guvernare. Liberalilor le-a reproșat că au tăiat salarii, că au majorat TVA. ”Nu vă cunoașteți poporul!”, a spus Viorica Dăncilă. Viorica Dăncilă s-a lăudat în fața parlamentarilor prezenți că a majorat pensii și salarii.

Ora 10.09. A început dezbaterea moțiunii de cenzură

Preşedintele de şedinţă a anunţat că în sală sunt prezenţi 327 de parlamentari. Moţiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” a fost semnată de 237 de parlamentari și a fost citită de Cristian Seidler, scrie news.ro.

După ce moţiunea a fost citită, premierul Viorica Dăncilă va răspunde criticilor din document, după care vor lua cuvântul reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Pentru ca moţiunea să treacă sunt necesare 233 de voturi.

Votul va fi secret cu bile, dar PNL, USR;PMP, Pro România au anunţat că vor vota la vedere. Liderul PNL Ludovic Orban mizează pe 241 - 245 de voturi.

Parlamentarii PSD vor fi prezenţi în sală, dar nu vor vota.

 A 7-a moțiune de cenzură din actuala legislatură

Cea de a şaptea moţiune de cenzură din actuala legislatură şi a patra împotriva Cabinetului Dăncilă este dezbătută joi în plenul Camerelor reunite, finalul fiind greu de prevăzut în condiţiile în care negocierile se desfăşoară până în ultimul moment, iar liderii PSD spun ferm că moţiunea nu va trece, în timp ce opoziţia este sigură de succes mizând pe voturi în plus peste cele 237 ale semnatarilor şi implicit peste minimul de 233 necesare. Precedenta moţiune de cenzură, dezbătută în 12 iunie, a fost semnată de 173 de parlamentari şi votată de 200.

Ce reproşează guvernului iniţiatorii moţiunii

Moţiunea de cenzură ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, depusă în 1 octombrie, porneşte, conform iniţiatorlor, ”de la o realitate incontestabilă. Guvernul nu mai are majoritate parlamentară şi nu mai are legitimitatea politică pentru a guverna ţara.

Ce trebuie să știi despre moțiunea de cenzură

Se dezbate moțiunea de cenzură semnată de toate partidele parlamentare, cu excepția PSD. Dacă va trece, nu este o premieră, pentru că ar fi a treia oară când un Guvern cade prin această procedură. Ar fi, în schimb, primul guvern PSD - partidul cu aproape un milion de membri și cea mai mare ședere la guvernare - care este demis de Opoziție.

Soarta moțiunii nu este jucată, sunt nesiguranțe în ambele tabere și se aruncă în negocieri tot ce se poate oferi unui parlamentar, mai cu seamă celor independenți și celor din grupul minorităților.

Scenarii, moțiunea de cenzură

  • Viorica Dăncilă este demisă, alături de întreg Cabinetul. A fost anunțat deja că vineri președintele Iohannis cheamă la consultări pentru desemnarea unui nou premier pe reprezentanții partidelor parlamentare, așa cum scrie în Constituție. Scopul întâlnirii este formarea unei majorități parlamentare care să susțină un premier, care ar fi desemnat prin decret prezidențial. Acesta va avea zece zile la dispoziție să vină în Parlament cu un cabinet și să-l supună „votului de încredere”, scrie adevarul.ro.
  • Și dacă nu se formează o majoritate parlamentară, președintele poate desemna un prim-ministru, însă misiunea acestuia va fi complicată, pentru că ar constitui ceea ce este numit „guvern minoritar”. Dacă este bun negociator, poate obține majoritatea necesară - tot 233 de voturi - pentru învestire.
  • Există și varianta ca, în absența unei înțelegeri politice care să aune votul a 233 de parlamentari, să rămână Guvernul Dăncilă, interimar, pentru 45 de zile. Termenul ar expira în jurul datei de 23 noiembrie, iar al doilea tur al alegerilor prezidențiale este la 24 noiembrie. Și aici, președintele alege premierul interimar, care poate fi și un alt membru al Cabinetului, să spunem, de pildă, Ana Birchall. Un Guvern interimar nu poate adopta Ordonanțe de urgență și nici proiecte de legi - așadar, nici rectificarea, nici Legea bugetului nu pot fi adoptate. S-a mai întâmplat în 2009, în pragul alegerilor prezidențiale, cu guvernul Boc demis prin moțiune de cenzură.
  • De urmărit de ce se petrece în PSD în cazul căderii Cabinetului Dăncilă.
  • Dacă rămâne în funcție Guvernul Dăncilă, dacă pică moțiunea, se reia discuția despre remanierea/restructurarea executivului. ALDE a ieșit de la guvernare, s-a schimbat compoziția Guvernului, iar Constituția folosește aceeași sintagmă de la învestirea unui nou Guvern  are nevoie de „votul de încredere al Parlamentului”.
  • Este posibil să se ajungă din nou la medierea Curții Constituționale, pentru a delimita termenul pe care îl are la dispoziție un guvern care și-a schimbat compoziția politică pentru a se prezenta în fața Legislativului. ALDE a plecat de la guvernare în ultimele zile ale lui august.
  • Dacă pică moțiunea, Opoziția mai poate relua demersul abia anul viitor, începând cu luna februarie, până în vară.
  • În privința alegerilor anticipate, pe care le solicită USR și PLUS, discuțiile și procedura pot începe abia în noul mandat prezidențial, adică din decembrie. Este nevoie ca pe parcursul a 60 de zile să cadă la vot în Parlament două propuneri succesive de nou Guvern.

Citește și:

Joi se decide soarta Guvernului Dăncilă. Votul moţiunii de cenzură ar putea schimba scena politică

Lucruri neștiute despre premierul Viorica Dăncilă. Ce face când nu este filmată

image
image
image
image
image
image
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net