Anul acesta se împlinesc 28 de ani de la căderea comunismului. Mulți sunt nostalgici și își amintesc cu plăcere de cadourile pe care le primeau în ghetuțe de la Moș Nicolae. Nu erau cine știe ce, iar fructele exotice reprezentau o adevărată trufanda.


Copiii de astăzi au de toate. Zeci de fructe pe care nu le știu bine pe nume, dulciuri de toate formele și aromele, iar despre jucării nici nu mai vorbim. De mici sunt conectați la internet și merg cu gadgeturile la grădiniță.

Generațiile de acum 30-40 ani se bucurau pentru puțin. De Moș Nicoale primeau banane verzi, pe care părinții le coceau înainte pe ziar, cocoțate pe șifonier, portocale și câteva dulciuri care se găseau pe atunci: bomboane cubaneze sau CIP, mentosane, șerbet, tablete de glucoză, prăjiturele făcute din biscuiți cu bezea și acoperite cu bomboane colorate sau nucă de cocos, Bonibon, gumela sau guma Turbo, Eugenia sau batonul de ciocolată Rom.

eugenia.jpg

eugenia, comunism
Biscuiții cu cremă de ciocolată, Eugenia, se găsesc și astăzi
Unele dintre ele nu erau la alimentara, ci se dădeau pe sub mână la casele de comenzi sau le aduceau polonezii când veneau la mare la noi.

Părinţii făceau adevărate eforturi pentru a le cumpăra şi le procurau, de multe ori, pe sub mână, cu săptămâni înainte de sărbători.

guma_turbo.jpg

guma, turbo
Guma Turbo era adusă de turcii care tranzitau România cu tirurile
Jucăriile apăreau abia în Ajun de Crăciun, când erau aduse de Moș Gerilă. De cele mai multe ori, păpuşi din plastic, trusă medicală, aragaz, bucătărie, în cazul fetiţelor, sau macarale şi soldăţei în cazul băieţilor.

În seara aceasta, copiii își pregătesc ghetuțele. Moșul vine din nou, de data asta mult mai bogat și încărcat cu fel de fel de minunății.

mentosane.jpg

mentosane, mos nicoale, comunism
Mentosanele țineau loc de bomboane
 
 
Loading...
Citeste tot despre: