Juma’ de ţară, sub văpaie, în rest, grindină şi ploaie

Ultima actualizare:

    Ştrandurile nu mai  sunt un moft, ci o  necesitate de zi cu zi
Ştrandurile nu mai sunt un moft, ci o necesitate de zi cu zi

După o lună mai perfectă din punct de vedere meteorologic, luna iunie ne-a adus deja primele furtuni şi ploi devastatoare. Meteorologii spun că aceste manifestări ale vremii ne vor însoţi în toată această vară şi se datorează creşterii temperaturii medii anuale. Iată ce ne aşteaptă în următoarele trei luni.

Temperaturile suportabile şi precipitaţiile cu măsură din această primăvară le-au dat speranţe agricultorilor. Vremea prietenoasă i-a făcut pe români să spere că vor avea parte de un an normal sub raport meteorologic. Calculele tuturor au fost date peste cap în iunie, când vremea a luat-o razna, împărţind ţara în două: în timp ce sudul şi estul se topesc la peste 37 de grade, vestul şi centrul ţării sunt sub asediul grindinei şi viiturilor. În Borşa, Maramureş, bucăţi de grindină de mărimea unui ou de bibilică au distrus culturile, acoperişurile caselor şi autoturismele localnicilor, sâmbătă după-amiază.

Pentru circa zece minute, orăşelul din nordul ţării a arătat ca şi când ar fi fost sub asediul unei ploi de meteoriţi. În judeţul Argeş, mii de familii au rămas fără energie electrică din cauza furtunii şi ploii însemnate cantitativ, în timp ce mai multe localităţi din judeţul Suceava au căzut pradă şuvoaielor de apă cauzate de precipitaţiile nemiloase.

Ploile cu gheaţă sunt frecvente în zilele caniculare şi se formează ca urmare a întâlnirii fronturilor atmosferice reci cu aerul cald din apropierea scoarţei terestre. Masa de aer rece forţează aerul cald să se ridice la înălţimi de până la 10.000 de metri, antrenând în acest proces toată umezeala. Vaporii de apă îngheaţă şi iau forma unor granule, care cad ulterior pe sol. În funcţie de zona în care se manifestă, căderile de grindină pot dura circa 15 minute în zonele montane, 5-10 minute în zonele de deal şi circa 5 minute în zonele de câmpie. Efectul lor e devastator asupra culturilor agricole, fapt confirmat deja de locuitorii comunelor din Arad, Alba, Iaşi, Olt şi Maramureş.

Bucureştenii care n-au plecat la mare sau la munte în vacanţa de Rusalii s-au topit de cald, la 37 de grade.

Cum îţi răcoreşti casa fără aer condiţionat

Cea mai ingenioasă metodă de reducere a temperaturii din locuinţă, fără a folosi aparatul de aer condiţionat, vine din Bangladesh. Localnicii din cele mai sărace aşezări ale acestei ţări asiatice îşi răcesc casele creând un sistem realizat cu ajutorul unor sticle din plastic, decupate şi amplasate pe un panou din plastic sau lemn. Aparatul de răcit aerul e apoi fixat de cadrul geamurilor. Aerul cald de afară intră prin spaţiile largi ale sticlelor tăiate şi, prin comprimare, se propagă în camera de locuit prin orificiile mai înguste, la o temperatură cu 5 grade mai scăzută. Sistemul e folosit cu succes de zeci de mii de oameni din Bangladesh, ţară care are un deficit de energie electrică.

Va fi din ce în ce mai cald

În următoarele zile, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, izolat caniculară în Muntenia, Transilvania şi Moldova, cu temperaturi maxime ce se vor încadra, în general, între 29 şi 37 de grade, informează ANM. Luni, cerul va fi variabil, cu înnorări în vestul şi nordul ţării, unde ziua doar pe arii restrânse vor fi ploi de scurtă durată.

Începând de seara însă, instabilitatea atmosferică se va accentua, iar în Banat şi Crişana vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină; cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 50 l/mp. Şi în zilele următoare vremea se va menţine călduroasă, caniculară în regiunile sudice, estice şi centrale. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în vest şi nord-vest unde, mai ales spre seară şi noaptea, vor fi averse, frecvente descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.De altfel, vremea foartea caldă va caracteriza şi ultimele două luni de vară şi prima lună de toamnă. Acestea vor sta sub semnul unor valori termice ce vor depăşi mediile climatologice ale perioadei, în majoritatea zonelor ţării, în timp ce precipitaţiile vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, reiese din prognoza de specialitate valabilă pentru intervalul iulie - septembrie 2016, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net