Jurnaliştii de la Sky News vor fi audiaţi, deoarece acțiunile lor au afectat securitatea României

Ultima actualizare:

    Aceasta este echipa de jurnaliști britanici, de la Sky News, care a realizat reportajul mincinos
Aceasta este echipa de jurnaliști britanici, de la Sky News, care a realizat reportajul mincinos

DIICOT a anunțat că jurnaliştii britanici, care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din România, vor fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, scrie News.ro. DIICOT apreciază că acţiunile acestora pe teritoriul României „sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român”.

„Prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale, procurorii DIICOT-Structura Centrală vor proceda la citarea jurnaliştilor britanici, în vederea audierii acestora”, precizează DIICOT.

Conform instituției, „toate datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse ca atare în materialul video al postului britanic de televiziune  ce au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune şi componente mass-media, inclusiv în mediul virtual, cunoscând caracterul fals al acestora (și anume faptul că persoanele din video nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate și prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal) au pus în pericol securitatea naţională”.

În opinia procurorilor DIICOT, „cu rea-credinţă, cunoscând că armele de vânătoare pe care inculpaţii români (care aveau permise de port-armă pentru o parte dintre acestea), li le-au pus la dispoziţie şi pe care le-au filmat ca fiind arme de război, au prezentat publicului larg (reportajul fiind prezentat pe postul de televiziune britanic) un scenariu care, dacă ar fi fost adevărat, ar fi creat impresia că autorităţile statului român nu gestionează sau nu sunt interesate de a gestiona o aşa-zisă problemă creată de vânzarea de arme pe teritoriul său, din motive de incompetenţă sau de corupţie”.

De asemenea, DIICOT apreciază ca „absolut inacceptabil şi de neînţeles” modul de exprimare adoptat de către jurnalistul britanic şi preluat de către angajatorul său, postul de televiziune.

DIICOT apreciază că „acţiunile grupului de ziarişti britanici pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei (deseori zguduit în ultimii ani de atentate teroriste) şi din Orientul Mijlociu, aceste fapte, dacă ar fi reale, circumscriindu-se finanţării terorismului islamic de către statul român prin complicitatea laşă sau pasivă a autorităţilor acestora".

„În lipsa unei intervenţii rapide şi eficiente a autorităţilor române, toate aceste aspecte ar fi rămas în memoria publică aşa cum autorii acestora au dorit să le înfăţişeze”, spun procurorii DIICOT.

Jurnalistul Stuart Ramsay, cel care a realizat reportajul, a scris, joi seară, pe contul său de Twitter, că reportajul său despre vânzarea ilegală de arme în România este real şi se întreabă de ce ar fi cineva certat în instanţă pentru că „dezvăluie o realitate”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Louis fotografie aniversară la 6 ani jpg
image
image
image
image
image
image
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
the landlord opened the door with a pending key home selling ideas home mortgage free photo jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net