Klaus Iohannis acuză PSD și UDMR că au vrut să impună obligativitatea limbii maghiare

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis acuză înțelegeri oculte PSD-UDMR
Klaus Iohannis acuză înțelegeri oculte PSD-UDMR

Președintele României, Klaus Iohannis a acuzat din nou PSD și UDMR că fac înțelegeri politice dăunătoare românilor. Klaus Iohannis a dat exemplu inițiativa UDMR de a se institui obligația folosirii limbii minorităților, în localitățile în care aceasta are 20% din populaţie. Proiectul a trecut deja de Senat

Săptămâna trecută Klaus Iohannis l-a atacat pe Marcel Ciolacu, președintele PSD și totodată al Camerei Deputaților pentru că a permis adoptarea unui proiect de creare a Ținutului Secuiesc.. În cele din urmă proiectul a fost respins de Senat, dar președintele a acuzat o înțelegere PSD-UDMR. Acum, Iohannis anunță că a mai descoperit un exemplu al acestui pact.”În Senat a trecut, tot tacit, o altă inițiativă a UDMR care, practic, se constituie într-un cod administrativ paralel cu cel existent deja, un fel de cod administrativ în varianta UDMR. Acest cod administrativ introdus de UDMR în circuit parlamentar prevede, de exemplu, ce credeți, obligativitatea limbii maghiare în unele zone din Ardeal. De data aceasta PSD nu poate să spună că nu a știut, fiindcă această inițiativă a trecut prin comisiile Senatului, unde membrii PSD au votat pentru. Acum, probabil, după ce am arătat public ce se dorește iar din partea PSD, vor găsi o formă să voteze împotriva și acestei legi. Însă nu putem să ne facem că nu vedem cum PSD este evident în situația de a promova anumite acte administrative, legi, care vin să ducă la autonomia Ținutului Secuiesc, ori așa ceva este pur și simplu neconstituțional și nu voi tolera apariția unor astfel de legi”, a acuzat luni Klaus Iohannis.

După ce în toată presa au apărut luni dimineață dezvăluiri despre inițiativa UDMR de modificare a Codului Administrativ care a trecut de Senat și a ajuns la Camera Deputaților s-au aflat și amănunte. La Senat proiectul de lege a primit două avize favorabile dar nu a existat un raport final de recomandare pentru dezbaterea în plen. Dacă modificările propuse de UDMR vor fi adoptate și de Camera Deputaților, for decizional, autorităţile locale sunt obligate să folosească limba unei minorităţi în localităţile în care aceasta are 20% din populaţie. Reprezentanții tuturor partidelor cu excepția UDMR, spun că proiectul va fi pus de urgență pe ordinea de zi a Camerei Depăutaților și va fi respins.

Principalele prevederi ale proiectului UDMR

Art. 94. – Folosirea limbii minorităţilor naţionale

-(1) În unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice şi de utilitate publică de interes local sau judeţean, precum şi prefecturile, serviciile publice deconcentrate, au obligaţia să asigure în raporturile cu aceştia, folosirea limbii minorităţii naţionale respective, în conformitate cu prevederile Constituţiei, ale prezentului Cod şi ale tratatelor internaţionale la care România este parte.

-(2) Autorităţile şi instituţiile publice, precum şi celelalte entităţi juridice prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot decide asigurarea folosirii limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând minorităţilor naţionale nu ating ponderea prevăzută la alin. (1).

-(3) Autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean prevăzute la alin. (1), prin hotărârea organelor lor deliberative sau după caz, organelor de conducere pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale, locuitori ai unității administrativ-teritoriale în cauză

Citiți și

Ce înseamnă "Jó napot kívánok". Ce i-a transmis Klaus Iohannis lui Marcel Ciolacu și nu a înțeles nici un român

Klaus Iohannis acuză PSD că se luptă să dea Ardealul ungurilor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net