Se pare că vizita efectuată de directorul SPP, Lucian Pahonţu la New York în luna septembrie, când s-a întâlnit cu Subsecretarul General ONU, Peter Drennan, a pus bazele unei colaborări între Serviciul Român de Protecţie şi Pază şi Departamentul de Siguranţă şi Securitate al Naţiunilor Unite, aceştia din urmă cerând acordul lui Klaus Iohannis pentru punerea la dispoziţie a unei echipe care să efectueze sub egida ONU, misiuni în afara teritoriului ţării, în diverse teatre de operaţii.


Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat propunerea venită de la Guvern referitoare la executarea unei misiuni de protecţie, de către o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază, la solicitarea secretarului general al ONU, şeful statului informând totodată Parlamentul în legătură cu acest demers. "În condiţiile în care operaţiile Organizaţiei Naţiunilor Unite de menţinere a păcii sunt mai importante ca niciodată pentru pacea şi securitatea internaţională, România şi-a declarat disponibilitatea de a suplimenta contribuţia în vederea întăririi capacităţii ONU de a desfăşura astfel de misiuni", se arată într-un comunicat al SPP transmis redacţiei.

Documentul menţionează că, "în temeiul art. 7, alin. (1) din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român", preşedintele Iohannis a aprobat propunerea prim-ministrului Guvernului referitoare la executarea unei misiuni de protecţie, de către o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază, la solicitarea secretarului general al ONU.

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: