Klaus Iohannis l-a propus pe Dacian Cioloş ca premier. Florin Cîțu nu mai vrea să lucreze cu USR

Ultima actualizare:

    Dacian Cioloş  e gata să-şi suflece  mânecile Foto: Inquam Photos
Dacian Cioloş e gata să-şi suflece mânecile Foto: Inquam Photos

Liderul USR, Dacian Cioloş, este propunerea preşedintelui Klaus Iohannis pentru postul de premier. Anunţul a fost făcut de şeful statului la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, după ce Guvernul Florin Cîţu a fost demis prin moţiune de cenzură.

“Astăzi, am avut consultări cu formaţiunile parlamentare”, a declarat Klaus Iohannis, şeful statului. “Este foarte important să se gestioneze situaţia pandemică şi creşterea preţurilor la energie. Formaţiunile au venit cu diferite abordări. Eu am reţinut o propunere, pe care o voi şi pune în practică. Am decis să desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloş”, a spus, sec, liderul României.

Preşedintele a convocat luni, 11 octombrie, la Cotroceni, partidele parlamentare, pentru consultări privind desemnarea unui nou premier. În urmă cu fix o săptămână, moţiunea de cenzură depusă de PSD a trecut de 281 de voturi, iar Guvernul Cîţu a fost demis. Criza politică din România trebuie rezolvată rapid, având în vedere valul infectărilor cu SARS-CoV-2 şi scumpirile în lanţ. 


    Preşedintele Klaus  Iohannis a luat  taurul de coarne Foto: presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a luat taurul de coarne Foto: presidency.ro

Delegaţia PNL a fost prima care a intrat la discuţii. După consultări, Florin Cîţu a declarat că, „în acest moment, nu avem o majoritate şi nu am avansat o propunere de premier”. Liderul PNL a ţinut să sublinieze faptul că liberalii nu mai pot guverna alături de USR, din moment ce partidul lui Dacian Cioloş a votat moţiunea de cenzură.

Apoi a fost rândul delegaţiei PSD. La final, Marcel Ciolacu, şeful partidului, a declarat: ”România se află într-o criză socială, economică şi sanitară profundă. Ori se creează o majoritate pentru un eventual guvern, ori pentru alegerile anticipate”. Marcel Ciolacu a fost întrebat dacă PSD vizează funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. „Îmi e suficientă, în acest moment, funcţia de şef la «Ciuma Roşie»”, a precizat Ciolacu. 

La consultări a urmat grupul USR. Potrivit liderului Dacian Cioloş, şeful statului “a fost neplăcut surprins” că nu au existat discuţii între partide. Liderul USR a menţionat că propunerea fermă a formaţiunii pentru postul de premier este Dacian Cio-loş, iar preşedintele Iohannis ar fi transmis că va analiza foarte serios această variantă. Cei de la USR au pus înlăturarea lui Cîţu din schemă drept condiţie ultimativă.


    Florin Cîţu nu  s-ar da jos din căruţa  guvernamentală Foto: Inquam Photos
Florin Cîţu nu s-ar da jos din căruţa guvernamentală Foto: Inquam Photos
image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net