Klaus Iohannis, mesaj pentru primari: «Mediul rural nu poate fi condamnat la sărăcie și subdezvoltare»

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis, mesaje pentru primari
Klaus Iohannis, mesaje pentru primari

Klaus Iohannis a participat luni, 17 februarie, la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România. Președintele României le-a transmis primarilor că actualul guvern are ca priorități dezvoltarea rurală și sprijinirea comunităților locale prin programe finanțate atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene. Datoria primarilor trebuie să fie asigurarea cheltuirii eficiente a banilor publici, în scopul dezvoltării.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că nu susţine renunţarea la Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) ci regândirea acestuia.

„Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv. (...) Nu trebuie să mai vedem parcuri amenajate în mijlocul câmpului sau la marginea satului, în condiţiile în care localităţile respective nu sunt racordate nici la reţeaua de apă, nici la canalizare. Nu ne mai permitem să avem subdezvoltare şi risipă”, le-a spus, luni, Iohannis primarilor de comune, potrivit digi24.ro.

Guvernul va sprijini financiar autoritățile din mediul rural

Klaus Iohannis i-a asigurat pe primari că actualul guvern va sprijini financiar autoritățile locale din mediul rural și a atacat guvernările trecute.

„Sunteţi una dintre vocile reprezentative ale administraţiei româneşti. (...) Ştiu că există o serie întreagă de probleme care apasă greu pe umerii comunităţilor locale şi implicit pe umerii primarilor. Am susţinut în repetate rânduri că dezvoltarea comunităţilor locale nu poate fi realizată în absenţa fondurilor care (...) trebuie să aibă o alocare predictibilă. Exemplul ultimilor ani ne-a arătat ce rezultate dezastruoase se pot genera prin politici care nu ţin cont de aceste premise esenţiale. Bugete construite nerealist, ignorarea unor reguli elementare privind finanţele publice, subfinanţarea cronică a necesarului de investiţii, fonduri alocate după bunul plac al puternicilor zilei, toate aceste practici au blocat pur şi simplu dezvoltarea comunităţilor”, a afirmat Klaus Iohannis în discursul ţinut, luni după-amiază, la reuniunea Asociaţiei Comunelor din România.

El a spus că s-a încheiat „acea perioadă arcată de incompetenţă şi diletantism”. 

Iohannis se arată convins că procesul de reformare va intra în line dreaptă „imediat ce vom avea o majoritate parlamentară care să reflecte voinţa cetăţenilor şi îmi doresc ca acest lucru să se întâmple cât mai repede”.

Şeful statului spune că o prioritate este reconfigurarea marilor programe de investiţii în mediul rural şi a făcut referire la Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), potrivit news.ro.

„Banii investiţi eficient înseamnă totdeauna dezvoltare însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desfiinţat. Nu cred este nimeni în această sală care doreşte să mai asistăm la alocarea banilor pe criterii politice sau decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate. Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv”, a afirmat Iohannis.

Klaus Iohannis a vorbit despre abandonul școlar din mediul rural

În discursul său, președintele a abordat și teme precum depopularea satelor, abandonul școlar din mediul rural sau lipsa unor sisteme de canalizare și apa curentă.

„Mediul rural nu poate fi condamnat, la infinit, la sărăcie și subdezvoltare. Aproape jumătate din populația României nu este conectată la sistemul de canalizare și doar unul din trei români care locuiesc în mediul rural este deservit de sistemul public de alimentare cu apă. (...) Depopularea satelor, abandonul școlar, accesul la educația timpurie, lipsa spațiilor de învățământ sigure reprezintă mari îngrijorări. Pentru a găsi soluțiile adecvate acestor probleme grave, unele chiar critice, este necesară o abordare integrată, pe termen lung, care să implice atât autoritățile centrale, cât și pe cele de la nivel local. Cu alte cuvinte, să nu mai «peticim», ci să creăm programe concrete, gestionate riguros și, mai ales, predictibil, prin care școala românească de la sat să ajungă și ea în secolul XXI”, a declarat Klaus Iohannis.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
Statiunea Moneasa jpg
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net