Laura Codruţa Kovesi, despre ordonanţă: "Lupta anticorupţie va fi lipsită de relevanţă"

Ultima actualizare:

    Luara Codruța Kovesi crede că ordonanța a fost dată pentru a fi scăpați de răspundere funcționarii publici și membrii guvernului
Luara Codruța Kovesi crede că ordonanța a fost dată pentru a fi scăpați de răspundere funcționarii publici și membrii guvernului

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, a declarat că modificările făcute de Guvern aseară vor influenţa decisiv investigarea acţiunilor de abuz în serviciu şi, la momentul intrării în vigoare, vor avea efecte şi asupra dosarelor aflate în lucru. Statul ar putea pierde de la infractori un miliard de euro.

”În fiecare zi este un risc major pentru sistemul de justiţie, care se poate trezi în orice dimineaţă cu modificarea competenţelor, a procedurilor, a statutului magistraţilor. În timp ce lucram la punctul de vedere, a fost adoptată de Guvernul României această ordonanţă de urgenţă, care din perspectiva noastră aduce modificări extrem de grave, iar lupta anticorupţie va fi lipsită de relevanţă, dacă ea îşi va produce în totalitate efectele. Este revoltător să ceri un punct de vedere de la tot sistemul judiciar (...) şi ne trezim în toiul nopţii să apară această OUG”, a subliniat Kovesi la Digi 24.

Întrebată dacă are vreo explicaţie de ce ordonanţa a fost adoptată azi-noapte, deşi a fost cerut un punct de vedere pentru azi dimineaţă, procurorul-şef al DNA a răspuns:

”E foarte greu de explicat urgenţa. (...) În ce constă urgenţa? Deciziile CCR la care se face trimitere în nota de fundamentare nu au nici o legătură cu modificările privind pedeapsa, cu modificările privind favorizarea infractorului, cu modificările care prevăd că pentru oamenii care adoptă sau emit sau aprobă acte normative nu vor mai răspunde penal. Nu este nici un fel de legătură”.

”Se urmărește exonerarea membrilor Guvernului”

Şefa DNA a susţinut că este o ordonanţă ”cu dedicaţie”, pentru că prin ea se urmăreşte exonerarea de răspunderea penală a tuturor funcţionarilor publici de rang înalt şi mediu, membri ai Guvernului, membri ai administraţiei locale şi care sunt abilitaţi să emită, să adopte sau să aprobe legi, ordonanţe ale Guvernului, regulamente, ordine ale ministerelor sau decizii ale organelor administrative locale, pentru că legea a fost modificată şi se prevede noţiunea de ”act normativ”.

”Orice act normativ, nu doar lege sau ordonanţă. Deci, o hotărâre de consiliu local sau HG prin care funcţionarii emit aceste acte normative şi produc prejudicii nu vor putea fi investigaţi”, a completat Kovesi.

 ”Aceste modificări vor influenţa decisiv investigarea acţiunilor de abuz în serviciu, dar vor influenţa decisiv şi toate dosarele care s-au făcut până în prezent, în care statul a investit şi resursă financiară şi resursă materială. Este extrem de important să înţeleagă oamenii şi toţi cei care participă la procesul legislativ că dezincriminarea infracţiunii de abuz în serviciu pentru tot ceea ce înseamnă infracţiuni care produc prejudicii până la 200.000 de lei nu vor mai putea fi pedepsite”, a mai explicat şefa DNA.

Contracte cu dedicație fără probleme

Ea a dat şi un exemplu în privinţa consecinţelor OUG: ”Dacă la un spital, un manager de spital avea la dispoziţie 3 miliarde de lei să cumpere medicamente, acesta să împartă acea sumă în sume mai mici, sub 200.000 de lei, iar contractele de licitaţie să le dea cui doreşte - familiei sale, prietenilor săi, la ce firmă doreşte el, în ce modalitate doreşte, prin achiziţie directă fără nicio procedură, la preţuri supraevaluate pentru că nu va mai putea fi cercetat pentru acest tip de faptă”.

Potrivit șefei DNA, aproximativ 3.000 de dosare aflate în lucru la DNA vizează abuzul în serviciu, iar prejudiciul se ridică la un miliard de euro, bani pe care statul i-ar putea pierde, odată cu dezincriminarea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net