La 9 ani juca ”Balena Albastră”. Cum să-ți ferești copilul de jocul sinucigaș

Ultima actualizare:

    Un băiat de 11 ani din Dâmbovița s-a spânzurat, iar rudele sunt distruse
Un băiat de 11 ani din Dâmbovița s-a spânzurat, iar rudele sunt distruse

Poliţiștii au dat peste şase copii din Dâmbovița care au accesat jocul ”Balena Albastră”. Unul dintre ei are 9 ani, iar norocul lui a fost că oamenii legii l-au depistat la timp.

Mulți dintre copiii identificați de polițiști că făceau parte din grupul celor care au accesat jocul, care impinge la sinucidere, au parcuras mai multe etape. Cel mai mic dintre ei are nouă ani, iar cel mai mare 17 ani.

În acest context, autoritățile dâmboviţene au demarat o serie de activităţi preventive al căror scop este informarea, atât a părinţilor, cât şi a cadrelor didactice şi mai ales a copiilor cu privire la riscurile la care aceştia din urmă se expun atunci când accesează internetul.

Sfaturi pentru părinți și profesori

Părinţilor şi profesorilor li se recomandă atenţie sporită la schimbările de comportament ale copiilor şi să apeleze la autorităţi de fiecare dată când au suspiciunea că aceştia au fost racolaţi pe internet de către persoane care le-ar putea face rău.

Ei sunt sfătuiţi să monitorizeze aplicaţiile folosite de copii şi să instaleze pe calculatoare sau telefoane programe care le pot permite să vadă activitatea online a copiilor.

Totodată, li se recomandă să discute cu aceştia şi să le explice care sunt riscurile atunci când sunt contactaţi de persoane necunoscute şi să îi sfătuiască să nu cedeze presiunilor diverselor grupuri care se formează în mediul virtual.  

Au fost copii care și-au luat viața

Datele preliminare ale anchetei deschise de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa în cazul copilului în vârstă de 11 ani care a fost găsit spânzurat la începutul săptămânii confirmă faptul că băiatul accesa frecvent internetul şi se interesa de jocul ”Balena Albastră”.

Mai mulţi colegi de-ai copilului au povestit că l-au auzit pe băiat vorbind despre acest joc. Și nu este singuro caz tragic.

Cinci elevi de la o şcoală generală din municipiul Iaşi au ajuns la spital, în 17 martie, după ce au leşinat în timp ce jucau, într-o pauză, un joc ce presupunea să îşi ţină respiraţia.

Surse din rândul medicilor spuneau că elevii ar fi pus în practică o variantă a jocului ”Balena Albastră”, în timp ce surse din Poliţie, care a deschis o anchetă în acest caz, au afirmat că ar fi vorba doar despre o idee lansată de unul dintre copii.

De asemenea, poliţiştii braşoveni fac o anchetă în cazul unui tânăr de 19 ani din Codlea care s-a sinucis în urmă cu trei săptămâni, pentru a stabili dacă gestul acestuia are vreo legătură cu jocul ”Balena albastră”.

O anchetă este în derulare şi în cazul unei fete de 19 ani, internată la Centrul de plasament din Codlea, care a alertat autorităţile că a primit un cod de acces pe telefonul mobil pentru a intra în acest joc.

La începutul lunii martie, trei tineri din Chişinău au murit după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, în vârstă de 15 şi 16 ani, au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul ”Balena Albastră”, potrivit Unimedia.

Cel de-al treilea tânăr s-a aruncat de pe o clădire cu 14 etaje.

Nenorocirea vine de la ruși

"Balena Albastră” este un joc online lansat în Rusia şi din cauza căruia peste 130 de adolescenţi s-ar fi sinucis.

Jocul impune celor care îl practică să îndeplinească mai multe provocări, care pot ajunge până la a se arunca de pe acoperişuri.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net