La ce ne folosește adeverința de vaccinare

Ultima actualizare:

    Adeverința de vaccinare este eliberată în format fizic, pe hârtie, în centrele de vaccinare dar poate fi descărcată și de pe internet
Adeverința de vaccinare este eliberată în format fizic, pe hârtie, în centrele de vaccinare dar poate fi descărcată și de pe internet

Adeverința de vaccinare este documentul pe care îl primește orice român care s-a imunizat anti Covid-19, iar actul este eliberat la centrele de vaccinare. Dovada imunizării este valabilă doar în România și nu înlocuiește „Pașaportul Covid” sau adeverința electronică verde, aprobată la nivelul Uniunii Europene.

Fiecare persoană care se vaccinează primește o adeverința doveditoare de vaccinare care cuprinde următoarele informații: 

  • numele și prenumele persoanei vaccinate, 
  • data nașterii, 
  • vârsta, 
  • județul de domiciliu, 
  • număr și serie CI, 
  • date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), 
  • date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), 
  • semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.

Dovada vaccinării este pusă la dispoziția persoanei vaccinate fie electronic, fie pe suport de hârtie pentru a-i permite acesteia să își țină evidența între cele două vizite la centrul de vaccinare (doză inițială și rapel) și pentru a-i pune la dispoziție informațiile esențiale despre caracteristicile vaccinului administrat, scrie newsweek.ro. Adeverința doveditoare nu este eliberată cu scopul de a condiționa sau restricționa ulterior drepturile persoanelor vaccinate.


    Adeverința de vaccinare este documentul pe care îl primește fircare persoană imunizată și are valabilitate doar în România
Adeverința de vaccinare este documentul pe care îl primește fircare persoană imunizată și are valabilitate doar în România

La ce ne folosește adeverința de vaccinare

Adeverința de vaccinare ne folosește în cazul în care dorim să călătorim în altă ţară care este pe lista galbenă stabilită de autorităţile române, pentru care se impune măsură de carantină. Dacă avem documentul, când ne întoarcem în România nu mai suntem obligați să stăm în carantină. De asemenea, o persoană vaccinată care s-a aflat în contact direct cu un caz confirmat nu mai este supusă carantinei. Actul este necesar și în situaţii în care o persoană vaccinată cu ambele doze accesează serviciile medicale pentru alte patologii. În această situație și dacă nu prezintă simptome COVID-19 aceasta nu va mai fi obligată să se testeze anti Covid-19.

Documentul prin care este atestată vaccinarea poate fi folosit deocamdată doar în România, pentru că fiecare țară impune propriile reglementări. 

Ce trebuie să știi despre „Pașaportul Covid”

Comisia Europeană a propus în luna martie a acestui an introducerea pașaportului anti Covid-19 pentru a facilita călătoriile în interiorul UE. Vor primi un astfel de certificat verde digital persoanele vaccinate, cele care au trecut prin infecția cu coronavirus și cele care prezintă un test negativ. Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă de preşedinta CE, Ursula von der Leyen.

Sistemul de adeverințe poate fi introdus, de asemenea, în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, precum și în Elveția. Certificatul verde digital va acoperi trei tipuri de certificate: certificate de vaccinare, certificate de testare (test NAAT / RT-PCR sau test rapid de antigen) și certificate pentru persoanele care s-au recuperat după COVID-19. De asemenea, certificatele vor fi disponibile gratuit și în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent și în engleză.

Propunerea Comisiei Europene va trebui discutată și aprobată de Parlamentul European și de statele membre, care vor pregăti și implementarea logistică a eliberării și verificării certificatelor.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net