Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Tradiţii pentru spor şi sănătate

Ultima actualizare:

    Gospodinele împodobesc masa festivă cu preparate tradiţionale: sarmale, plăcinte cu brânză şi friptură de pasăre. Foto: Shutterstock
Gospodinele împodobesc masa festivă cu preparate tradiţionale: sarmale, plăcinte cu brânză şi friptură de pasăre. Foto: Shutterstock

În 14 noiembrie 2020, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi când se mănâncă „de dulce”: carne, ouă, lactate şi băuturi alcoolice. Potrivit tradiţiei ortodoxe, în seara acestei zile, la masa sărbătorească se adună rudele şi prietenii familiei.

În această zi, creştinii respectă tradiţiile transmise din  bătrâni, rânduite de secole, pentru a păstra sporul şi sănătatea în fiecare familie.

Din rânduielile bisericeşti aflăm că Postul Naşterii Domnului, primul post din Anul Nou Bisericesc, durează 40 de zile. În 2020, postul începe în data de 15 noiembrie şi se încheie pe 24 decembrie.

Usturoiul alungă spiritele păguboase

În special în zonele rurale, în seara de Lăsatul secului, gospodarii ung cu usturoi ferestrele caselor, uşile şi porţile gospodăriei Potrivit acestui obicei, usturoiul alungă departe de gospodăria care respectă tradiţia, toate spiritele rele şi păguboase. 

În mijlocul mesei festive se aşază o pâine şi sare 

Potrivit tradiţiei, masa festivă pentru Lăsatul secului de Crăciun este aşezată lângă o icoană, la răsărit. De secole, la fiecare sărbătoare, masa festivă este acoperită cu o faţă de masă albă, iar în în mijlocul acesteia se aşază o pâine şi sare. Această rânduială  aminteşte de aspectul sacru al meselor sărbătoreşti.

La început, mesenii gustă pâine cu sare

Mesenii gustă întâi o bucată de pâine întinsă în sare, un obicei tradiţional care aminteşte de ospitalitea populară.

Gazda cunoaşte preferinţele culinare ale oaspeţilor

Pentru sărbătoarea de Lăsatul Secului, gospodinele împodobesc masa festivă cu preparate tradiţionale: sarmale, plăcinte cu brânză şi friptură de pasăre. Se bea vin obţinut din noua recoltă de struguri şi ţuică. Deoarece gazda cunoaşte preferinţele culinare ale oaspeţilor săi, fiecare invitat se poate răsfaţa, după pofta inimii, cu bucatele preferate : aperitive, ciorbe, preparate din carne şi delicatese cu dovleac şi cu mere.  

Pieptul găinii de pe masă anticipează vremea

O datină din străbuni este respectată în fiecare familie. La masa de Lăsatul secolului se aduce şi o găină. Tradiţia spune că pieptul găinii prezice cum va fi vremea: dacă pieptul găinii este gras, atunci va urma o iarnă grea; în cazul în care pieptul găinii nu are  grăsime, iarna va fi uşoară şi vara va avea roade bogate. 

Bunicul familiei respectă cu stricteţe tradiţiile zilei de Lăsatul secului

Din generaţie în generaţie, bunicul fiecărei familii spune că va respecta totdeauna această sărbătoare. El este convins că împlinind obiceiurile strămoşeşti, fiecare membru al familiei va  fi sănătos.  De asemenea, când se respectă obiceiurile sărbătorii, efectul pozitiv al tradiţiei se răsfrânge şi asupra animalelor de povară din gospodărie: ele vor fi sănătoase tot anul şi vor fi de ajutor gospodarului în munca făcută de acesta la câmp. Mai mult,  furtunile şi grindina nu vor distruge recoltele familiei respective.   

Ritualuri pentru atragerea ursitului

Prin tradiţie, fetele bătrâne, care practică postul negru în această zi, se vor căsători în anul următor, după Paşte.

În unele zone ale ţării, fetele necăsătorite participă la ritualul „Bătutul pernelor”.  Se spune că respectarea acestei tradiţii  îmblânzeşte destinul şi cheamă mai repede ursitul în viaţa tinerei.

La masa de Lăsatul  secului se consumă alimente care atrag sporul

După datină, la masa festivă se consumă anumite alimente care atrag sporul în gospodăria respectivă: la aperitiv se consumă ouă de puică, pentru a evita cheltuielile neprevăzute, ştiut fiind faptul că, adesea, găina râcâie şi împrăştie chiar şi boabele. Ciorba de peşte este binevenită, pentru ca în perioada postului să fim sprinteni, precum peştii, şi să înotăm în acest interval fără să „alunecăm” în  necazuri. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales struguri sau stafide, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală.

Resturile de la masa de Lăsatul secului nu se aruncă la gunoi

Frimiturile de pâine şi de prăjituri de la masa festivă nu se aruncă la gunoi, ci se dau păsărilor sălbatice, pentru ca suratele lor să nu ciugulească recoltele în anul viitor. Alte resturi de la masa de Lăsatul secului se aruncă spre răsărit, tot pentru a proteja gospodăria respectivă de pagubă. 

Obiceiuri pentru alungarea spiritelor rele 

De Lăsatul secului, gospodinele spală toate vasele în care au pregătit bucatele pentru masa sărbătorească, apoi le aşază pe masă cu gura în jos în noaptea ce deschide Postul creştin. Există credinţa că în acest fel, spiritele rele nu se vor ascunde acolo şi nu-i va ispiti pe creştinii din casa respectivă să renunţe la post.

În ziua sărbătorii, o altă tradiţie se referă la o interdicţie referitoare la treburile casnice ale femeilor : nu se spală, nu se ţese, nu se face curăţenie, pentru ca bolile şi paguba să nu intre în casa unde se împlineşte tradiţia.  

Postul părinţilor protejează copiii 

În familiile numeroase cu mulţi copii, părinţii postesc pentru a-i proteja pe urmaşii lor de boli şi de accidente neaşteptate.              

Femeile dau de pomană săracilor turte din mălai

În numeroase localităţi din Multenia şi Oltenia, gospodinele prepară turte din mălai şi ouă pe care le dau de pomană săracilor. Aceste ofrande preparate din mălai, un aliment de bază în mediul rural, atrag sporul în casa persoanei care a împlinit ritualul.   

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net