Laura Codruța Kovesi: 42% dintre anchetele DNA includ fapte de abuz în serviciu

Ultima actualizare:

    Laura Codruța Kovesi, șefa de la DNAFoto: captură Digi24
Laura Codruța Kovesi, șefa de la DNAFoto: captură Digi24

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, a fost invitată joi seară, 9 iunie, la DIGI24, acolo unde a vorbit, printre altele, și despre prejudiciul produs României de faptele de abuz în serviciu și despre corupția din sistemul sanitar.

"Din păcate, corupția din sănătate este un fenomen cu care ne confruntăm tot mai mult în ultimul timp. Sunt peste 70 de persoane trimise în judecată în ultimii doi ani pentru achiziții în domeniul sănătății. De obicei, aici mita este mai mare decât în alte domenii, avem situații în care mita ajunge și la 20% din cuantumul contractului. Cel mai des întâlnite fapte sunt cele de abuz în serviciu, contractele prin care se maschează mita", a spus Kovesi la DIGI24.

"Astăzi, avem peste 7200 de dosare la DNA, dintre care peste 3100 au ca obiect infracțiuni de abuz în serviciu. 42% din activitatea DNA de astăzi se bazează pe cercetarea de fapte de abuz în serviciu. Dacă această infracțiune va fi dezincriminată, vom ajunge în situația în care procurorii vor face mai mult chestiuni administrative de închidere a acestor dosare", a continuat șefa de la DNA.

Kovesi crede că dacă acest lucru s-ar întâmpla, prejudiciile cauzate statului ar fi foarte mari. Numai anul trecut, 620 de milioane de euro a fost suma prin care a fost prejudiciat statul român din cauza infracțiunilor de abuz în serviciu. Această sumă incredibilă ar trebui restituită statului, dar în cazul în care infracțiunea va fi dezincriminată, banii nu vor mai putea fi recuperați, iar cetățenii vor fi afectați în mod direct, întrucât România nu va avea acești bani în buget.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
WhatsApp Image 2024 04 20 at 09 53 05 jpeg
image
image
image
image
image
image
suflet pixabay jpg
Boieri fanarioţi călare şi o trăsură cu o familie de boieri de prim rang; desen de Chevalier Auguste de Henikstein
cavou Iulia Hasdeu jpg
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net