Lecțiile de omenie ale chirurgului Cătălin Bărbulescu, ucis de Covid. "Și-a scos costumul şi a preferat să salveze pacientul"

Ultima actualizare:

    Dr. Cătălin Bărbulescu era chirurg, specialist în chirugia toracică, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureştifoto: Facebook
Dr. Cătălin Bărbulescu era chirurg, specialist în chirugia toracică, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureştifoto: Facebook

Decesul cu numărul 1135. Bărbat, 65 de ani, municipiul Bucureşti, medic. Dată confirmare: 15.04.2020. Dată deces: 18.05.2020. Comorbidități: tumoră cap de pancreas, diabet zaharat tip II hepatita virala C, HTA (hipertensiune arterială). În spatele acestor cifre seci, comunicate marți seară de Grupul de Comunicare strategică se află povestea tulburătoare a medicului Cătălin Bărbulescu, specialist în chirugia toracică, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

"Colegul nostru, dr Cătălin Bărbulescu, a încetat din viață aseară (n.r. 18 mai). Gândul nostru să urmărească permanent de acum acest om bun. Spitalul Universitar de Urgență suferă azi prima pierdere în această luptă cu vremurile", a anunțat spitalul marți dimineață, pe pagina de Facebook a unității medicale. Potrivit adevarul.ro, chirurgul Cătălin Bărbulescu s-a luptat cu infecţia timp de 40 de zile. Internat la ATI, la ”Matei Balş” abia respirând, a cerut să consulte un pacient cu probleme toracice pe care nu-l putea ajuta nimeni. Este cel de-am patrulea medic ucis de virusul care ne-a dat viața peste cap.

Pentru cei care l-au cunoscut, decesul dr. Bărbulescu a venit ca o lovitură. „Dr. Bărbulescu avea aproape 66 de ani, dar muncea mult, foarte mult. Făcea treabă de rupea. Nu se poate altfel la chirurgie. Era un om de o decenţă excesivă. Pe lângă faptul că era un profesionist, avea şi foarte mult caracter, ceea ce e din ce în ce mai rar în zilele noastre. Era modest şi nu se băga în faţă. Aşa cum ar trebui să fie majoritatea profesioniştilor. Chirurgia e un job pe care nu-l faci cu spectatori”, mărturisesc pentru adevarul.ro cei care l-au cunoscut.Cu SARS-CoV-2, dr. Bărbulescu s-a infectat încă din primele momente ale pandemiei. „Boala a luat-o de la pacienţi. Erau foarte mulţi în spital despre care nu se ştia că sunt pozitivi. Apoi, în secţia în care lucra, din trei chirurgi, doi au fost testaţi pozitiv. Unul era dr. Bărbulescu. S-a internat la începutul lui aprilie”, povestesc medicii.

Prima internare a fost la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti, după care a fost mutat la „Matei Balş” şi mai apoi la „Marius Nasta”. Iniţial, medicul părea să se simtă bine, după care a urmat o deteriorare progresivă. A fost mutat la „Matei Balş”, unde situaţia părea să se schimbe lent în bine, dar, pentru că avea şi patologii asociate, a trebuit recuperat funcţional la nivelul plămânilor, şi aşa a ajuns la „Marius Nasta”. Aici a avut nevoie de intubaţie şi nu s-a mai putut face nimic. „S-a chinuit vreo 40 de zile”, mai spun sursele citate.

Și-a riscat viața salvând un pacient

Până unde puteau merge dragostea de meserie şi bătălia pentru viaţa pacienţilor lui? „Ultima operaţie pe care a făcut-o a fost a unui pacient care nu era român. Pacientul căzuse de la înălţime şi, pentru că nu se ştia dacă este pozitiv sau nu la COVID, a trebuit să îmbrace costumul de cosmonaut. Însă, nu prea vezi în costumul acela, că se abureşte. Şi pentru că a văzut că pierde pacientul, şi-a băgat picioarele în COVID, şi-a scos costumul şi a preferat să-l salveze. Pacientul s-a dovedit a fi negativ. Dar asta spune foarte mult despre dăruirea lui, despre dr. Cătălin Bărbulescu, despre ce fel de om era. A fost probabil cel mai bun dintre noi, cel mai omenos. Dânsul avea o mare capacitate de a înţelege suferinţa. Asta era una dintre marile lui calităţi. Şi-şi făcea treaba. S-a întâmplat să se îmbolnăvească de COVID-19 pentru că şi-a făcut datoria. Făcea mereu ce avea de făcut fără să comenteze şi fără să se plângă. Aici e paradoxul: că la noi, când vezi pe câte unul că-şi face datoria, te şi miri. Era un om de o decenţă formidabilă şi nelalocul ei din nefericire în zilele noastre”, mărturisesc apropiaţii.

Citește aici despre gestul incredibil pe care l-a făcut chirurgul Bărbulescu când era internat la ATI

Cine sunt cei trei medici din linia întâi, uciși de coronavirus

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net