Legenda Mucenicilor de la Sevastia. De ce se beau 44 de pahare cu vin

Ultima actualizare:

    Legenda Mucenicilor de la Sevastia arată că nici o jertfă nu este prea mică pentru păstrarea credinței Foto: crestinortodox.ro
Legenda Mucenicilor de la Sevastia arată că nici o jertfă nu este prea mică pentru păstrarea credinței Foto: crestinortodox.ro

Pe 9 martie este sărbătoarea ”Sfinții 40 de mucenici din Sevastia”, una dintre cele mai mari celebrări ale jertfei pentru credință. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștini aflați în slujba împăratului roman Licinius(308-324). Legenda Mucenicilor de la Sevastia care au suferit orori pentru credința lor, au fost întemnițați, bătuți și în cele din urmă arși este impresionantă iar Click! ridică vălul de pe colbul istoriei.

Martirii făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Erau încartiruiți în cetatea Sevastia din Armenia. Aflând despre credința lor, Agricolae, guvernatorul provinciei, i-a silit să se închine idolilor. Refuzând, cei 40 de soldați au fost întemnițați timp de opt zile și bătuți cu pietre. După aceste chinuri, pentru că nu au renunțat la credință, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin înghețare, în lacul Sevastiei. La miezul nopții, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apă din cauza gerului. Alergând spre baia caldă, pusă pentru a-I tenta de cei ce slujeau idolilor, a murit. Potrivit legendei, cei rămași să îndure gerul au început să se roage cu și mai mare ardoare: "Ajuta-ne Dumnezeule, Mântuitorul nostru, ușureaza-ne sarcina si alină iuțimea văzduhului, că spre Tine nădăjduim, ca să nu ne rușinăm și să cunoască toți că ne-am mântuit strigând către Tine". In urma acestei rugăciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit și 40 de cununi strălucitoare au pogorât asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de pază, uimit că în miezul noptii o lumină din cer încălzește apa și că o cunună din cele 40, pogorâte peste mucenici, nu are peste cine sa se așeze, s-a aruncat în apă, mărturisind că și el este creștin. Dar supliciul îndurat de cei 40 de martiri nu urma să se termine aici. Pentru că au fost scoși vii din lac, comandanții au poruncit să li se zdrobească picioarele cu ciocanele. Toți au trecut la cele veșnice în urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse într-un car, arse și apoi aruncate în apă. Părți din corpurile arse au fost salvate de creștini și au devenit moaște duse în multe biserici.

Unde se află moaște ale Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia?  

In București, părticele din moaștele Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia se află la Manastirea Antim, la Schitul Darvari, la Biserica Icoanei, la Biserica Mihai Voda, la Biserica Dichiu de pe Strada Icoanei si la Biserica "Sfantul Alexie" de pe Calea Serban Voda.

 Cine sunt Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia

Numele celor 40 de Mucenici din Sevastia, eroi care s-au jertfit pentur credință s-au păstrat. Acestea sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus de la început peste inceperea anului agricol tradițional. Astfel, a fost adoptată de români sub numele Mucenicii sau Măcinicii. In credința populară în ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, lăsând loc zilelor moșilor. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasa căldura și să intre gerul sau jocul copiilor peste foc. In ziua de 9 martie, în toate comunitățile rurale era obiceiul de a se scoate plugul la arat. Dupa ce utilajul era trecut prin foc de către fierarul (faurul) satului, era reparat, curățat și purificat. Intre plugari se încheiau înțelegeri, iar în dimineața sărbătorii, plugul era scos în fața casei în mod festiv. Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară.”Tradițiile legate de împărțirea unor pachete cu mâncare și băutură nu au o aritmetică precisă. Sunt tradiții locale, respectate în mod variat de la o zonă la alta. De exemplu, cele 40 de pahare se oferă ca milostenie împreună cu alte daruri în memoria celor adormiți la Domnul. Nu este vorba despre a bea 40 de pahare”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

Patruzeci sau patruzeci si patru de mucenici?

Deși în general istoria creștină povestește despre cei 40 de mucenici din Sevastia, după tradiția geto-dacică au fost 44 de mucenici, atâtea fiind si zilele dintre 9 Martie si 23 Aprilie. In unele zone, există până astăzi credința, că acești sfinți au fost 44. Insă, una peste alta, traditia crestina afirmă că au fost 40 de mucenici

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net