Legenda stâncii “Babacaia”. Locul unde turcul şi-a abandonat nevasta infidelă

Ultima actualizare:

    Stânca "Babacaia", atracţie pentru turiştiFoto: "Adevărul"
Stânca "Babacaia", atracţie pentru turiştiFoto: "Adevărul"

Se ridică la şapte metri deasupra Dunării şi are o poveste tristă! În aval de Insula Ostrov, în dreptul localităţii Coronini (Caraş-Severin), din adâncul fluviului iese o stâncă neagră, cu o cruce în vârf. În jurul ei s-au ţesut numeroase poveşti.

Stânca „Babacaia” marchează locul de unde începe defileul Dunării, una din cele mai spectaculoase zone din România. Până la crearea lacului de acumulare pentru hidrocentrala Porţile de Fier, de stâncă se legau lanţurile-barieră, între cetatea Sfântul Ladislau şi cetatea Golubăţ, care nu permiteau vaselor intrate în defileul Dunării să scape nevămuite. Astăzi, pe stâncă se află un far şi o cruce. “Babacaia” este un obiectiv care nu scapă turiştilor care ajung în acest loc.Din bătrâni se spune că, demult, un turc gelos şi-a legat nevasta, pe care o bănuia de infidelitate, pe această stâncă. Acesta i-a cerut femeii în repetate rânduri să îşi recunoască greşeala. „Babakai!” (Căieşte-te!), îi striga turcul femeii încăpăţânate, potrivit legendei. Aşa se face că stânca se numeşte, din acele vremuri, “Babacaia”. 

Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net