Începe sezonul murăturilor, iar gospodinele inspectează deja pieţele în căutarea celor mai bune oferte. Am luat şi noi urma legumelor româneşti şi am descoperit cum nu prea ajung la tarabe. Nu au căutare, iar ţăranii le aruncă la porci sau le lasă pe câmp, să putrezească.


Doar o mică parte din legumele româneşti ajunge pe rafturile magazinelor, sau la tarabe, prin pieţele de la oraş.

l26-actu-4-tifetz-inalt-120.jpg

Foto: Dorin Constanda

 

Asta pentru că ţaranii nu îşi permit să le transporte, iar intermediarii nu prea vor să dea bani pe ele. Au ajuns atât de ieftine, că ţăranii preferă să le lase să se usuce pe câmp, decât să plătească pentru a le culege.

l36-actu-2-2col.jpg

Cartofii şi pepenii de Lunguleţu putrezesc pe câmp. La Bucureşti, se vând cu peste 1 leu/kilogram
Foto: Dorin Constanda

 

“Varza costă 20 bani/kg, pepenii la fel. Şi nu ar fi problema nici asta. Am zice mersi dacă ar merge şi aşa, dar nu merge! Nu le ia nimeni nici gratis. Stau cu ele la vânzare o zi, două, hai şi a treia. Dar apoi se ofilesc şi trebuie să le arunc. Atunci pentru ce mai plătesc oameni să le culeagă, că mă costă 90 de lei de om/zi?! Le-am lăsat pe tarla, uitaţi cum putrezesc”, ne-a arătat Andreica Ghinea (53 de ani), o legumicultoare din Lunguleţu – Dâmboviţa.

l46-actu-3-2col.jpg

Cartofii şi pepenii de Lunguleţu putrezesc pe câmp. La Bucureşti, se vând cu peste 1 leu/kilogram
Foto: Dorin Constanda

 

Cândva, aici era patria cartofului şi a verzei. Legumele de aici erau celebre în toată ţara, ba chiar multe luau şi drumul străinătăţii. “Acum, e la modă cartoful de Irak şi roşia de Kilimanjaro, nimeni nu mai dă bani pe varza Bucharest”, spune Dumitru Stănescu, un alt gospodar din Lunguleţu.

l56-actu-dc_0493.jpg

Gogoşarii pleacă de la Lunguleţu cu 2,5 lei şi ajung în Bucureşti la 4,5 lei, iar ceapa sare de la 70 de bani/kg la peste 2 lei/kg
Foto: Dorin Constanda

 

Oamenii sunt supăraţi că după un sezon de muncă - zi lumină şi uneori şi noaptea – ies mai mult în pierdere şi se jură că anul care vine vor lăsa terenurile pârloagă. Sau se vor reorienta. Căci e mai rentabil să fii samsar decât producător.

l66-actu-dc_0474.jpg

Gogoşarii pleacă de la Lunguleţu cu 2,5 lei şi ajung în Bucureşti la 4,5 lei, iar ceapa sare de la 70 de bani/kg la peste 2 lei/kg
Foto: Dorin Constanda

 

În economia noastră de piaţă, unii suportă costurile, iar alţii înregistrează profitul. Legumele de la Lunguleţu, puţine, câte se vând, ajung în pieţe la preţuri chiar şi de 30 de ori mai mari.

Seceta puternică va continua și în octombrie, în sudul și sud-estul țării

l76-actu-6-2col-baza-seceta.jpg

Ion Sandu, președintele ANM, a declarat că urmează o secetă puternică şi în octombrie
Foto: Dorin Constanda

N-a mai plouat de două luni în Moldova, iar în sudul țării, n-a căzut strop de ploaie toată luna august. În plus, veștile nu sunt deloc bune!  Președintele Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat, ieri, că seceta puternică din sudul și sud-estul țării va continua și în luna octombrie, urmând ca rezerva de umiditate din sol să se refacă abia în cursul lunii noiembrie, potrivit Agerpres. „În august, sudul și sud-estul țării, precum și partea de nord a Moldovei au fost și vor mai fi afectate de secetă. În septembrie, zone foarte întinse sunt afectate de o secetă extremă și puternică și, din păcate, va urma o lună octombrie de asemenea secetoasă”, a spus Sandu. „În luna octombrie, avem temperaturi mai mari în partea de sud decât mediile multianuale”, a continuat președintele ANM. Oficialul ANM a mai precizat că, în luna noiembrie, temperatura medie va fi în continuare ridicată, dar precipitațiile se vor intensifica. Totodată, potrivit acestuia, în luna decembrie va fi puțin mai cald decât în mod normal. De altfel, meteorologii anunță temperaturi de vară și pentru acest weekend, ultimul se pare, cu maxime de până la 32˚C. Totuși, după-amiaza și seara, în unele zone, sunt așteptate precipitații însoțite de tunete și fulgere.
 
 
Loading...