Liberalii şi USR – PLUS au decis: Vlad Voiculescu rămâne Ministrul Sănătății

Ultima actualizare:

    Evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor în puterea nopţii a stârnit indignare Foto: Inquam Photos
Evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor în puterea nopţii a stârnit indignare Foto: Inquam Photos

Evacuarea pacienţilor de la Spitalul Foişor din Capitală, vineri seară, pentru transformarea în unitate COVID – 19 a acutizat tensiunile dintre PNL şi USR – PLUS în coaliţie. Voci din PNL au cerut îndepărtarea lui Vlad Voiculescu (PLUS) pentru modul defectuos în care a gestionat situaţia. Luni, într-o şedinţă a coaliţiei, s-a fumat însă pipa păcii: Executivul merge mai departe în actuala formulă.

Liderii Coaliţiei PNL – USR – PLUS s-au reunit luni, la prânz, pentru a tranşa scandalul declanşat de evacuarea Spitalului Foişor. Episodul de vineri seară stârnise nemulţumirile liberalilor la adresa lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii. Surse politice au declarat pentru hotnews.ro că în aceast moment critic ar fi intervenit preşedintele Klaus Iohannis, care le-ar fi transmis liberalilor că nu este momentul potrivit pentru un conflict în interiorul Coaliţiei şi că România are nevoie de stabilitate politică.  


    Ludovic Orban, liderul PNL, le-ar fi cerut colegilor să fie mai puțin vocali Foto: Mediafax
Ludovic Orban, liderul PNL, le-ar fi cerut colegilor să fie mai puțin vocali Foto: Mediafax

«Dacă premierul îl demite Guvernul pică» 

Prim-ministrul Florin Cîţu s-a ferit duminică să-l acuze direct pe Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, dar a transmis că „este vorba de onoare aici, să vedem dacă mai există onoare în România”. El a dat astfel de înţeles că aşteaptă demisii de onoare. Florin Cîţu s-a arătat nemulţumit că România n-a ajuns la o capacitate de 1.600 de paturi la Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI), sarcină pe care i-o trasase direct lui Voiculescu, arată Digi 24. Surse USR - PLUS au declarat imediat că „nu se pune problema” înlocuirii lui Vlad Voiculescu. „Noi am anunţat clar că ministrul are susţinerea noastră. Dacă Florin Cîţu nu ţine cont şi îl demite, atunci Guvernul pică. Executivul a fost învestit în funcţie şi cu voturile noastre, nu poate decide Cîţu în privinţa unui membru USR - PLUS”.  


    Vlad Voiculescu (PLUS), un ministru contestat de mulți dintre partenerii de coaliție Foto: Inquam Photos
Vlad Voiculescu (PLUS), un ministru contestat de mulți dintre partenerii de coaliție Foto: Inquam Photos

«Se cred peste premier şi peste preşedinte» 

În şedinţa PNL derulată ieri-dimineaţă, înainte de a se reuni membrii coaliţiei, liderul Ludovic Orban le-a transmis colegilor că formaţiunea sa va încerca să se delimiteze de acţiunile controversate ale lui Vlad Voiculescu, potrivit adevarul.ro. 

„Atunci când se umple paharul, nu ne dăm în lături de la acţiune. Răspunderea pentru menţinerea lui Vlad Voiculescu aparţine exclusiv USR”, a completat preşedintele PNL. Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, i-a criticat în şedinţa conducerii liberale pe secretarul de stat Andreea Moldovan şi pe Raed Arafat. Fruntaşul liberal arată că „declaraţiile lui Raed au fost uşor superioare, cum a fost în cazul magazinelor. Arafat şi Andreea Moldovan se cred peste premier şi peste preşedintele României”. El a cerut şi clarificarea situaţiei de la Spitalul Foişor. În replică, Ludovic Orban a cerut: „Să fim coerenţi şi să lăsăm vedetismele”. De altfel, liberalii au scăzut tonul criticilor, în şedinţa Biroului Executiv, la recomandarea lui Ludovic Orban.  

«Pacient introdus în portbagaj» 

Ministrul de Interne, Lucian Bode, subliniase înaintea şedinţei că episodul de la Spitalul Foişor este inadmisibil: „Nimeni nu este de neînlocuit. Mă refer inclusiv la ministrul Bode, inclusiv la secretarul de stat Arafat, mă refer la toată lumea. Am văzut acea imagine care ne-a şocat pe toţi, cu un pacient care era introdus în portbagajul unei maşini a aparţinătorilor. Niciodată n-aş fi lăsat pacienţii să fie traumatizaţi”.

Ministrul a spus că s-a întârziat evacuarea pacienţilor pentru că acceptul managerului a venit la câteva ore după ce s-a semnat ordinul. 

Cum a explicat Arafat situaţia de la Foişor


    Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos

Spitalul Foişor, în privinţa căruia s-a luat decizia de a fi transformat în unitate pentru îngrijirea pacienţilor infectaţi cu coronavirus, a primit vineri ordin de evacuare a pacienţilor internaţi. Pacienţii de la Spitalul Foişor au fost scoşi pe tărgi şi în cărucioare, unii dintre ei fiind recent operaţi. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a încercat să explice situaţia pe Facebook, susţinând că a dat ordinul la ora 15.00. Discuţiile pentru a-l convinge pe manager şi pe medici de necesitatea acţiunii ar fi împins evacuarea până în cursul serii. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, consideră că vina pentru situaţia de la Foişor nu îi aparţine, întrucât spitalul „este sub autoritatea Primăriei Bucureşti”. 

image
image
image
image
image
image
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net