Ministrul Justiției dă înapoi: grațierea merge mai departe prin lege organică

Ultima actualizare:

    Florin Iordache
Florin Iordache

Ministerul Justiției condus de Florin Iordache (PSD) va organiza o dezbatere publică privind proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală și proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului privind grațierea unor pedepse.

UPDATE: În urma dezbaterii publice care a avut loc azi la sediul Ministerului de Justiție, ministrul Florin Iordache a declarat că nu intenționează să renunțe la proiectul grațierii unor pedepse și la proiectul de modificare a celor două coduri penale. În schimb, acesta a precizat că Executivul va iniția două proiecte de lege care vor fi înaintate Parlamnetului spre avizare, modificare și aprobare. „În urma dezbaterii, punctele de vedere majoritare pe ce înseamnă legea grațierii și subiectele celelalte, spun foarte clar că urmează lege organică introdusă în Parlament”, a spus ministrul justiției. Circa 200 de persoane au participat la dezbaterea de azi de la minister, pentru a-și spune punctul de vedere în legătură cu cele două proiecte de ordonanță inițiate de minister. Cei mai mulți vorbitori au insistat pentru renunțarea promovării celor două acte prin ordonanță de urgență.

Dezbaterea va avea loc astăzi, 30 ianuarie 2017, între orele 10.00-12.00. Dezbaterea este organizată în temeiul art.7 alin.(9) din Legea nr.52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, republicată.

Timpul alocat fiecărei intervenţii este de trei minute pentru fiecare asociaţie, respectiv participant individual.

Ce prevede proiectul Ministerului Justiției privind amnistia și grațierea

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată, scrie Agerpres.

Potrivit proiectului, de graţiere nu beneficiază recidiviştii şi cei care au comis o serie de infracţiuni prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate în proiect.

Al doilea articol prevede că se graţiază în parte, cu reducerea la jumătate, pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la cinci ani. De reducerea la jumătate a pedepselor sau, după caz, de anularea restului de pedeapsă neexecutat ar urma să beneficieze şi persoanele care, conform unei expertize medico-legale, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

În al treilea articol se menţionează că prevederile primelor două nu se aplică celor condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite în stare de recidivă şi celor care sunt recidivişti prin condamnări anterioare, iar graţierea "este condiţionată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de un an de la punerea în libertate".

În acelaşi articol al proiectului se precizează că nu beneficiază de graţierea în întregime a pedepselor de până la 5 ani de închisoare persoanele care au comis: infracţiuni contra siguranţei statului, omor, vătămare corporală gravă, lovituri cauzatoare de moarte, lipsire de libertate, violare de domiciliu, şantaj, infracţiuni sexuale, tâlhărie, piraterie sau evadare.

Mai sunt excluse de la graţiere persoanele condamnate pentru fapte precum luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influenţă, trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de migranţi sau fraude informatice. Nu beneficiază de graţiere nici persoanele condamnate pentru o serie de infracţiuni reglementate prin legi speciale, printre care şi Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Proiectul de ordonanţă mai prevede că graţierea "nu se aplică celor care nu au început executarea pedepsei închisorii deoarece s-au sustras de la executarea acesteia, precum şi celor care au început executarea, dar ulterior s-au sustras".

Totodată, "persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net