Evenimentele din ultimele zile, începând cu summitul liderilor europeni, ce a avut loc la Sibiu, și manifestațiile organizate de PSD în Iași și Galați, au devenit motive de dispută politică. Liviu Dragnea s-a arătat revoltat de faptul că președintele Klaus Iohannis a organizat întrunirea liderilor europeni și nu s-a abținut din a-l ataca fără perdea.


Circa 2.000 de persoane au participat la summitul Consiliului European, de joi, 9 mai, de la Sibiu: șefi de stat, oficiali, jurnaliști. Summitul informal a fost găzduit de Klaus Iohannis, președintele României, statul care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezidat reuniunea.

 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
1/10

Deși evenimentul de Ziua Europei a fost văzut de mulți ca un succes, iată că Liviu Dragnea a considerat că a fost doar o încercare a președintelui Iohannis de a atrage atenția asupra sa. Cei mai puternici oameni din UE au plecat cu amintiri frumoase din România. Ba ma mult, specialiştii spun că bucuria de pe chipurile politicienilor veniţi la Sibiu a fost sinceră: au râs cu toată faţa, au făcut gesturi de prietenie sinceră. Până şi Angela Merkel a părut foarte încântată de căldura acordată de localnici şi nu a părut deranjată când o sibiancă în vârstă a fost la un pas să o pupe.

Cele mai frumoase imagini de la summit-ul UE. Iohannis, Merkel şi Macron, baie de mulţime la Sibiu

mediafax_foto-andreea_alexandru_2.jpg

sibian cu pisica la geam
Un sibian și-a scos pisica la geam, să vadă și ea liderii UE și desfășurarea de forțe din oraș
foto: Mediafax / Andreea_Alexandru

Şi Angela Merkel a fost primită cu aplauze furtunoase, transmite Pro TV. Îmbrăcată simplu cu pantaloni negri şi sacou verde, cancelarul german a zâmbit și a făcut cu mâna către cei care i-au strigat cu simpatie “Frau Merkel”. „Vreau să mulţumesc celor care au organizat acest summit. Este simbolic că în timpul Preşedinţiei române ne întâlnim aici, în Sibiu, de Ziua Europei”, a spus Merkel.

mediafax_foto-andreea_alexandru.jpg

summit sibiu
Trei puști năzdrăvani și-au făcut loc de joacă pe covorul roșu de la Sibiu
foto: Mediafax / Andreea_Alexandru

Aplauze şi urale s-au auzit și în momentul în care preşedintele francez Emmanuel Macron a coborât din maşină. După o primă şedinţă care a durat doar 40 de minute, liderii europeni au ieşit din nou în piaţă pentru fotografia de familie, ocazie cu care au făcut şi o baie de mulţime. Oamenii strânşi în Piaţa Mare a Sibiului au început să strige „Europa”, „Europa unita”, „Nu cedaţi rezistaţi” şi au aplaudat.

 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
 • foto: Inquam Photos
1/10

Timmermans: «E ca într-un basm când păşeşti aici»

Dacă Tusk a preferat să se vadă cu Helmut Duckadam, primvicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a plimbat pe străzile Sibiului. El le-a explicat jurnaliştilor că a încercat berea locală şi că a rămas impresionat de oraş.

7-2col-timmermans_turnul_sfatuluio.jpeg

Frans Timmermans
Frans Timmermans a urmărit într-un restaurant din Sibiu cea de-a doua semifinală de Liga Campionilor dintre Ajax şi Tottenham
Foto: Turnul Sfatului

“Am mâncat vinete şi am băut o bere locală, care mi-a plăcut foarte mult. E ca într-un basm când păşeşti aici, e ca istoria Uniunii Europene în stradă. E frumos.”, a declarat olandezul. Acesta şi-a încheiat seara urmărind a doua semifinală de Liga Campionilor dintre Ajax şi Tottenham, spunând că echipa olandeză va reuşi să se impună cu scorul de 3-1. Din păcate pentru el echipa favorită a pierdut!

Liviu Dragnea contraatacă la Iaşi

În paralel cu summitul, liderii socialişti europeni se întâlnesc, pentru o discuţie informală, într-un hotel din Sibiu. Deşi se află în România, socialiştii europeni au refuzat să se întâlnească cu Liviu Dragnea şi cu Viorica Dăncilă, susţin surse politice pentru Adevărul. Supăraţi că au fost trădaţi chiar de propria familie politică, liderii PSD au organizat ieri un miting  la Iaşi. Liviu Dragneaera aşteptat la orele prânzului, în timp ce premierul Viorica Dăncilă nu participă. Dar în timp ce simpatizanţii PSD se adunau în Piaţa Unirii, zeci de protestatari s-au adunat în zona mitingului huiduind şi numindu-i pe ceilalţi slugi.

Dragnea: "Iohannis și-a chemat stăpânii"

Nu de aceeași părere a fost și liderul PSD, care a ținut să spună cum s-au văzut lucrurile din perspectiva sa. Pe scena instalată la mitingul organizat de partidul său la Galați, sâmbătă, 11 mai, acesta a făcut câteva declarații acide la adresa lui Klaus Iohannis, despre care a spus că și-a făcut campanie pe bani publici prin organizarea în Sibiu a summitului european: "Astăzi ţinem summitul PSD la Galaţi, fiindcă suntem europeni și la Galați, și la Brăila, și în Muntenia, Oltenia, Banat și în Transilvania. În toată ţara. Suntem europeni acasă la noi, nu numai în cele şase case furate de Iohannis la Sibiu. Vreau să le transmitem dragostea noastră celor din Sibiu. Lui Iohannis îi spun ce ar fi spus Nenea Iancu: iubim Sibiul, dar îi urâm pe trădători. Iohannis, aşa cum a furat casele, a furat şi Ziua Europei. A folosit această ocazie doar pentru el. A folosit summitul pentru el. Și-a chemat stăpânii. Se plimba singur, dar nu era băgat în seamă. Asta e soarta slugilor".

 
 
Loading...