Peste 28.000 de mii de oameni s-au strâns în centrul Capitalei, duminică seară (22 ianuarie), pentru a protesta împotriva legii amnistiei și grațierii pe care Guvernul PSD ar fi încercat să o introducă pe ascuns printr-o Ordonanță de Urgență.


Printre protestatari a venit, la un moment dat, și președintele Klaus Iohannis, care a declarat că Românii sunt indignați „pe bună dreptate”. Prezența șefului statului nu a fost apreciată de liderul PSD, Liviu Dragnea, care a scris pe profilul personal de Facebook că protestele de duminică ar fi începutul unei lovituri de stat.

Klaus Iohannis, la protestul din Capitală. 28.000 de oameni au militat împotriva amnistiei și grațierii

klaus_iohannis_protest.jpg

klaus iohannis protest
Președintele Klaus Iohannis, în mulțimea de protestatari din Piața Universității
foto: Click!

Update 21.35: Protestele s-au încheiat, iar oamenii au început să părăsească străzile. Manifestațiile au durat cinci ore și s-au finalizat în fața sediului PSD. 28.000 de mii de oameni au participat la protest, cărora li s-a alăturat și Klaus Iohannis la un moment dat.

Update 20.25: Potrivit unor noi informații obținute de la jandarmi de către Digi 24, în centrul Capitalei s-au strâns aproximativ 28.000 de persoane până la această oră. 

Update 20.20: Manifestanții se îndreaptă, acum, spre sediul Partidului Social Democrat (PSD), potrivit informațiilor difuzate la Digi24.

Update 20.13: Protestatarii din Piața Victoriei au rupt cordonul de jandarmi din fața Guvernului. 

Update 19.30: Numărul protestatarilor din București a ajuns la aproximativ 20.000 de persoane. Oamenii merg spre Guvern, scandând împotriva Guvernului PSD și împotriva legii amnistiei. Circulația este blocată de la Piața Romană, la Piața Victoriei.

pancarta_protest.jpg

pancarta protest
foto: Click!

 

Update 18.55: Proteste au fost organizate și în Constanța, Iași, Baia Mare, Galați, Brașov Timișoara, Bacău, Cluj-Napoca și alte orașe din țară.

multime_proteste_bucuresti.jpg

multime proteste bucuresti
Peste 10.000 de persoane s-au strâns la protestele din Capitală
foto: Click!

 

Update 18.45: „O gașcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislația din România, vrea să slăbească statul de drept, ori așa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislația și zeci, sute de politicieni certați cu legea să se găsească cu dosarele curate. (..) Românii, pe bună dreptate, sunt indignați”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la proteste. 

Președintele Klaus Iohannis a venit la protestele organizate în Piața Universității din Capitală.

Update 18.30: Președintele Klaus Iohannis a venit la protestele organizate în Piața Universității din Capitală​. Numărul protestatarilor a crescut la 10.000, în București.

iohannis_la_protest1.jpg

iohannis la protest
Președintele Klaus Iohannis a venit la protestele organizate în Piața Universității din Capitală
foto: Click!

Update 18.15: Carosabilul a fost blocat, iar protestatarii au plecat spre Guvern. Se strigă „La închisoare, nu la guvernare!”.

Update 18.10: Numărul persoanelor prezente în Piața Universității a crescut la aproximativ 3.000. Reporterii canalelor de știri România TV și Antena 3 au fost goniți de mulțumea de protestatari. Oamenii vor să plece spre clădirea Guvernului.

dragnea_mesaj.jpg

drangea proteste
foto: Click!

 

Update 17.45: Aproximativ 1.000 de persoane s-au strâns, duminică seară (22 ianuarie) în Piața Universității din București.

proteste_amnistie.jpg


foto: Click!

 

Oamenii protestează împotriva legii amnistiei și grațierii, dar și împotriva Guvernului PSD. Se strigă mesaje precum „La pușcărie, fără amnistie!” și „DNA să vină să vă ia”.

protest_bucuresti_2.jpg

protest bucuresti
Primii protestatari au început să se adune în Piața Universității din Capitală
foto: Click!

Bucureștenii se strâng la Piața Universității, începând cu ora 17.00. Proteste mai au loc și în Cluj, Pitești, Piatra Neamț, Baia Mare, Suceava, Satu Mare, Iași, Constanța, Bacău, Craiova, Sibiu, Ploiești, Arad, Timișoara, Oradea, Alba Iulia și Galați. Tot azi, protestează și diaspora.

protest_bucuresti_3.jpg

protest bucuresti
Oamenii militează împotriva legii amnistiei și grațierii
foto: Click!

 

Mai mulți oameni au anunțat că protestează împotriva legii grațierii și amnistie în Norvegia, Danemarca, Marea Britanie și Franța. Oamenii nu vor ca PSD să treacă legea grațierii și amnistiei.

proteste_bucuresti.jpg

proteste bucuresti
Oamenii din Piața Universității scandează mesaje precum „Dragnea, nu uita, pușcăria e a ta!” sau „PSD - ciuma roșie”
foto: Click!

 

Aceștia nu își doresc grațierea unor frapte de corupție și a schimbării unor legi extrem de importante, fără consultarea publică și fără a ține cont de punctul de vedere al unor instituții avizate.

2.jpg

proteste legea amnistiei gratierii psd
Au fost proteste și în urmă cu câteva zile
Foto: Mediafax

 

Amintim că Guvernul Grindeanu a încercat să adopte, miercuri (18 ianuarie), Ordonanța de Urgență cu modificări importane în legislația penală. Astfel, vor putea fi grațiat pedepse și dezincriminat fapte fără dezbatere publică, de exemplu 2.200 de dosare DNA pentru abuzul în serviciu sunt vizate de această lege. De asemenea, unul dintre beneficiari ar fi președintele PSD Liviu Dragnea, condamnat definitiv pentru fraudă electorală. 

Potrivit paginii de Facebook a protestului anunțat în Capitală, bucureștenii se vor strânge la ora 17.00 în Piața Universității, apoi vor porni în marș, de la ora 18:30 spre Guvern.

În urmă cu câteva zile, pe 18 ianuarie, în jur de 3.000 de oameni au protestat în București, chiar dacă a fost ger și a nins. De asmenea, alte câteva sute de manifestanți au ieșit în stradă pe 19 ianuarie, în Timișoara, Iași, Brașov, Ploiești și Sibiu. Având în vedere că luni și marți (23 și 24 ianuarie) sunt zile libere pentru bugetari, se așteaptă ca numărul protestatarilor de duminică să fie mult mai mare.

„M-am întors de la instalarea președintelui Americii și l-am găsit pe președintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestație neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituționale și împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care stă la baza statului de drept.

Președintele țării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale și cerând aberații constituționale: retragerea unor ordonanțe, mai ales a unora care nu au fost date.

E un început de lovitură de stat. De fapt, președintele Iohannis vrea, așa cum a vrut și fostul președinte Băsescu, să pună în cătușe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituții fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese.

Am spus în campanie că vreau ca românii să trăiască liberi în țara lor, fără teama că sunt ascultați, urmăriți, hăituiți, șantajați și nedreptățiți. Nu-mi iau cuvintele înapoi. Susțin acțiunile împotriva corupției, dar împotriva adevăratei corupții.

Astă seară am solicitat Ministrului de Interne să retragă jandarmii din fața sediului PSD, fiindcă eu consider că PSD n-are motive să fie apărat. PSD e apărat de ideile lui politice, de programul de guvernare și de suportul popular.

Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite președintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituțională, să uzurpe calități oficiale intrând abuziv în ședințele de guvern sau să incite la dezordine socială și violență.

Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate. Dincolo de jocul politic egoist al președintelui Iohannis, viața românilor are nevoie de bunăstare și siguranță”, a scris Liviu Dragnea. 

 
 
Loading...