Liviu Dragnea a obținut ce și-a dorit la ICCJ: procesul a fost amânat

Ultima actualizare:

    Liviu Dragnea a venit la Înalta Curte pentru a fi audiat în dosarul angajărilor fictive la Direcția de Protecția Copilului Teleorman
Liviu Dragnea a venit la Înalta Curte pentru a fi audiat în dosarul angajărilor fictive la Direcția de Protecția Copilului Teleorman

Liviu Dragnea la un pas să fie sufocat într-o îngrămădeală generală în centrul Capitalei, în fața sediului Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde trebuie să se anunțe sentința în procesul în care șeful PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual. Liviu Dragnea a intrat cu greu în sediul tribunalului, deși era protejat de zeci de jandarmi.

UPDATE Termenul de azi din procesul lui Liviu Dragnea se încheie cu o amânare. Următorul termen va avea loc pe 20 mai. Judecătorii au aprobat cererea de amânare formulată de avocatul lui Liviu Dragnea, de a aștepta decizia Curții Constituționale (CCR) privind completurile de 3 judecători, contestate de șeful PSD prin intermediul fostului ministru al Justiției, FLorin Iordache. ”E normal să se aștepte soluționarea acelui conflict de la CCR. Amânare până după pronunțarea CCR consideram că este o soluție foarte bună. Dacă instanța rămâne în pronunțare azi și CCR nu se pronunța nu ar mai fi nimic de făcut dacă CCR decide ceva în neregulă. Vă rog să amanați cauza ca să fie legea respectată”, a cerut avocatul Toni Neacșu.

Strada Batiștei, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție. Peste 400 de oameni separați de garduri de fier, zeci de jandarmi, urlete amenințări. Liviu Dragnea a sosit la ora 11.00 pentru a fi audiat și apoi să asculte sentința în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecția Copilului Teleorman. În această speță Liviu Dragnea a fost condamnat alături de alte persoane pentru că a girat ca două angajate ale Direcției de Protecția Copilului să lucreze la PSD și să fie plătite de instituția unde de fapt nu lucrau. La vederea șefului PSD, mai mulți contestatari ai lui Dragnea au încercat să ajungă la acesta, totul degenerând într-o busculadă generală. A fost nevoie de intervenția a zeci de jandarmi pentru a-l duce în siguranță în sediul tribunalului. Ca de obicei nu au lipsit și mai mulți tineri solizi care au făcut exces de zel în încercarea de a-l proteja pe președintele PSD. În cele din urmă aceștia au intrat în altercații cu tabăra anti-Dragnea și au fost ridicați de jandarmi. În prima instanță, Liviu Dragnea a fost condamnat pentru acuzațiile formulate la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare de un complet de trei judecători, a făcut recurs, iar acum este în fața unui complet de cinci judecători. El trebuia să se prezinte la termenul din 18 martie, însă era internat în spital.

Unul dintre apărătorii din dosar, Toni Neacşu, a declarat, luni, la sosirea la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că este puţin probabil ca instanţa de judecată să se pronunţe înainte de soluţia CCR privind completurile de trei judecători. Toni Neacşu susţine că dacă se dă o soluţie în dosar înainte ca CCR să se pronunţe, decizia Curţii Constituţionale nu va mai putea influenţa în niciun fel decizia instanţei deja definitive. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache a cerut constatarea ca nelegală a constituirii completurilor de trei judecători de la ÎCCJ, deci şi a  celui care l-a condamnat iniţial pe Liviu Dragnea, iar o decizie a Curţii Constituţionale este aşteptată în 19 aprilie.

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual. Magistraţii instanţei supreme au finalizat în 14 septembrie 2018 motivarea deciziei de condamnare a lui Dragnea, arătând că, prin influenţă şi putere, Dragnea a determinat-o pe fosta directoare a DGASPC Floarea Alesu să săvârşească infracţiunea de abuz în serviciu.

 În 21 iunie 2019, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în acest dosar, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual. Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită de Liviu Dragnea în dosarul ”Referendumul” a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.

În cazul fostei soţii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, s-a constatat încetarea procesului penal şi s-a aplicat o amendă administrativă de 1.000 de lei. Ceilalţi inculpaţi în acest dosar au primit închisoare cu suspendare, cu excepţia fostului director executiv al DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, condamnată la trei ani şi şapte luni de închisoare cu executare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net