Liviu Dragnea, urmărit penal în dosarul legat de vizita în SUA din 2017

Ultima actualizare:

    Liviu Dragnea s-a lăuat pe Facebook cu vizita în SUAfoto: arhiva personală/Facebook
Liviu Dragnea s-a lăuat pe Facebook cu vizita în SUAfoto: arhiva personală/Facebook

Fostul preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea este urmărit penal de Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei pentru obţinerea de foloase necuvenite, în dosarul legat de vizita în SUA din 2017.

Liviu Dragnea ar fi primit foloase necuvenite pentru sine şi pentru PSD, mai exact asigurarea accesului la învestirea preşedintelui SUA Donald Trump şi servicii de lobby şi consultanţă politică.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următorii suspecţi: Nicolae Liviu Dragnea, la data faptelor preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al unui partid, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite (art.13 din Legea 78/2000), şi Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar, pentru cumpărare de influenţă.

Ce foloase necuvenite ar fi primit Liviu Dragnea

Potrivit DNA, în perioada ianuarie 2017 - mai 2017, Dragnea ar fi primit de la un om de afaceri, suspect în cauză, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în:

- asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 - 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare,

- asigurarea unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017,  de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru, controlată de omul de afaceri român cu ajutorul altor două persoane, suspecte în cauză. 

"În acest context, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, suspect în cauză, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministrul şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care omul de afaceri român le avea în România", arată DNA, într-un comunicat de presă transmis joi și citat de News.ro.

Citește și:

Cele mai tari glume despre vizita lui Dragnea la cina dată de Trump: „Liviu de la Teleorman a cântat Căpitane de județ”

Liviu Dragnea s-a lăudat pe Facebook cu întâlnirea cu Donald Trump

Procurorii DNA susţin că, în perioada mai - octombrie 2017, Dragnea şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa ce decurg din calitatea de preşedinte al unui partid politic faţă de suspectul Dimitrescu Gheorghe, precum şi faţă de alte două persoane, în scopul de a obţine, în aceeaşi perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 334/2006 privind finanţarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD. Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea şi perfectarea unor vizite ale lui Dragnea cu înalţi oficiali americani.

Liviu Dragnea s-a aflat în SUA în ianuarie 2017, în contextul ceremoniilor de instalare a lui Donad Trump la Casa Albă. Atunci, liderul PSD a postat pe Facebook imagini în care părea că discută cu Trump cu ocazia a ceea ce a numit "o cină restrânsă", deşi imaginile arătau că numărul celor prezenţi la eveniment era destul de mare.

Citește și:

Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și 6 luni de pușcărie. A fost dus la Penitenciarul Rahova

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net