Lucian Mîndruță, mesaj pentru cei care refuză masca: «Vrei să respiri și mai liber? Taie-ți nasul»

Ultima actualizare:

    Lucian Mîndruță explică de ce este necesar să purtăm mască de protecție în spațiile aglomeratefoto: arhiva personală/Facebook
Lucian Mîndruță explică de ce este necesar să purtăm mască de protecție în spațiile aglomeratefoto: arhiva personală/Facebook

Într-o perioadă în care tot mai multe voci susțin, în spațiul public, că purtarea măștii de protecție face mai mult rău decât bine, Lucian Mîndruță a transmis un mesaj dur, care îl va face și pe cel mai aprig oponent al măsurilor de distanțare socială să se gândească de două ori înainte de a intra într-un loc aglomerat fără mască.

Jurnalistul Lucian Mîndruță, care a trecut recent printr-o experiență la limită cu fiul cel mic, suspect de Covid-19, a reacționat dur la un filmuleț în care mai mulți tineri își dau jos masca de protecție de pe față și se declară ”liberi”.

Mîndruță are un motiv în plus să fie îngrijorat de consecințele discursului ”fără mască mă simt liber” în  contextul în care numărul infectărilor cu noul coronavirus este constant mare la noi în țară. Soția jurnalistului este medic și a fost tot timpul expusă în această perioadă.

Mîndruță a explicat, pe limba tinerilor, că natura a creat mai multe ”măști” de protecție, iar masca pe care trebuie să o purtăm pe gură și pe nas în spațiile aglomerate nu este decât ultima barieră de acest fel.

Iată mesajul lui Lucian Mîndruță.

”Fără mască sunt liber, spune un spot al unui influencer, în care joacă și ceva tineri.

Lor mă adresez acum. Și încep cu ăla care zice că nu poate să comunice și să respire bine fără mască.

Ideea ta, din câte înțeleg, e că masca e o constrângere nenaturală. Corpul uman nu are mășți. E liber de la mama natură!

Ei, aici greșeșți.

Nasul tău e deja o mască, pe care o ai de la naștere, iar mucoasa din căile aeriene are exact rolul ăsta: să oprească microbii înainte să ajungă în plămâni. La fel, în gât, amigdalele au același rol. De mască!

Ai fi știut asta dacă la biologie nu stăteai pe whatsapp.

Natura nu ți-a făcut plămânii conectați direct la aer, dragul meu. Există sisteme de filtrare până la ei. Masca creată de om e doar unul ÎN PLUS.

Vrei să respiri și mai liber, cum zici? Taie-ți nasul. Sau măcar părul din el! Scoate-ți mucoasa și amigdalele, ideal și omușorul, că și ăla te oprește!

Acum serios - știu că dacă dai o căutare pe net găseșți păreri pro și contra de la medici. Dar mai știu un lucru: dacă ăia contra mășții se înșală și eu n-o port, pierd o potențială protecție în vremurile astea cu infecții în creștere.

Invers, dacă ăia care sunt pentru mască se înșală și masca nu m-a ajutat cu nimic, pot spune totuși un lucru simplu: nici nu mi-a făcut vreun rău.

E pariul lui Pascal, adaptat la pandemie. Google «Pascal». Nu limbajul de programare. Filozoful.

Acum însă altceva vreau să-ți spun. Da, ai dreptate să te îndoieșți de autorități.

Dar masca n-o porți pentru Orban sau pentru Arafat. O porți să nu omori o bunică sau un unchi în vârstă, nici măcar rude cu tine. O porți să nu dai mai departe ceva ce poate ucide pe alții. Chiar dacă tu scapi fără măcar o febră.

Tot așa cum îți ții banii în buzunar și nu arunci cu ei pe stradă, fă la fel cu virusul.

Tot așa cum nu dai cheile de la mășină unuia beat și fără carnet.

Tot așa cum nu-ți dai prietenă…

Ah, nu, aici nu se potrivește. Prietena ta e un om liber și inteligent și nu trebuie să-ți ceară ție voie.

Nici măcar când vrea să poarte mască.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net