Ortodocşii şi catolicii se pregătesc ca, sâmbătă noapte, 15 spre 16 aprilie, să primească Lumina Sfântă, Învierea lui Iisus Hristos fiind cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii. Click! vă spune cum va fi vremea la noapte şi cum vă puteţi petrece timpul în zilele de sărbătoare care urmează.
Lumina Sfântă de la Ierusalim ajunge, sâmbătă seară, în jurul orei 18.30, pe pământ românesc. Va fi adusă cu un avion special, de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.
Ajunsă pe Aeroportul Otopeni, Sfânta Lumină va fi împărţită delegaţilor bisericilor din întreaga ţară, astfel încât, la miezul nopţii, să ajungă la creştinii adunaţi în lăcaşurile de cult. Lumina Sfântă este considerată un miracol al Ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşti la Ierusalim, când, în timpul Vecerniei din Sâmbăta Mare, între orele 12.30 şi 14.30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care în primele minute nu frige.
Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului. Înainte să plecaţi, diseară, spre biserică, îmbrăcaţi-vă bine, deoarece va fi destul de rece, iar, în unele zone, chiar va ploua slab.
Vreme mohorâtă va fi şi duminică, 16 aprilie, în aproape toată ţara, deşi temperaturile vor fi plăcute, iar ploile, răzleţe. Prin urmare, puteţi profita de timpul liber pentru a ieşi din casă.
De pildă, bucuraţi-vă de faptul că, de sâmbătă seară, Calea Victoriei din Bucureşti a devenit pietonală pentru acest weekend.
Prin urmare, în weekend, între orele 10.00 şi 20.00, vor fi organizate spectacole de teatru şi concerte.
Pe arteră vor fi prezenţi mimi, animatori, portretişti, statui vivante şi vor fi deschise ateliere pentru copii, de facepainting, dar şi un studio foto mobil.
În ceea ce priveşte siguranţa, în aceste zile, la nivel naţional, vor fi la datorie peste 50.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne.
Aceştia vor acorda o atenţie sporită zonelor aglomerate, staţiunilor turistice şi celor peste 18.000 de lăcaşuri de cult.