”M-a sunat de la spital să-mi spună că-mi dă bani să scrie COVID pe certificatul de deces”. O nouă teorie a conspirației născocită de români

Ultima actualizare:

    Turiștii au cerut ajutorul la 112Foto: Inquam
Turiștii au cerut ajutorul la 112Foto: Inquam

O nouă teorie a conspirației a început să se răspândească printre români. Unele persoane susțin că sunt sunate de la spitale pentru a li se propune sume exagerate doar pentru ca pe certificatul de deces al rudei să fie trecută mențiune COVID-19. Astfel de povești vin să zdruncine încrederea populației, destul de șubrezită, de altfel, în autorități și să le întărească oamenilor credința că de fapt coronavirusul este o invenție.

Au trecut deja trei luni de când în România a fost confirmată prima persoană infectată cu noul coronavirus, iar de atunci au apărut și teoriile conspirației, care de care mai ciudate. Unele sunt atât de bine argumentate, încât mulți tind să le creadă și să transmită, la rândul lor, ceea ce de fapt vor astfel de știri: dezinformare.  

Una dintre noile ”găselnițe” ale celor care răspândesc fakenews-uri este următoarea poveste: "M-a sunat cineva de la spital să îmi spună că îmi oferă bani dacă sunt de acord ca pe certificatul de deces să fie trecut că a murit de COVID-19". Informația, scrie Digi 24, face deja carieră în mediul online, dar nu numai. Unii dintre români pretind că medicii legiști sunt dispuși să ofere până la 1000 de euro dacă rudele unui decedat sunt de acord să le treacă noul coronavirus la cauza morții. Iar teoria se răspândește cu rapiditate.

Beliș: ”E o astfel de teorie este absurdă și nu are logică”

Profesorul Vladimir Beliș, fost direct al Institutului de Medicină Legală Mina Minovici, a explicat că o astfel de teorie este absurdă și nu are logică.

"Nu e niciun interes pentru nimeni să umfle statistica cu cazuri de coronavirus. Este o teorie așa de absurdă că nu merită comentată. Ce rezultate ar avea o astfel de teorie Nu am auzit de așa ceva. De ce ar avea interes rudele?  Medicul legist are răspunderea pentru ce scrie în certificatul de deces. Dacă scrie ceva ireal, oricine se poate sesiza, se poate cere exhumarea și se ajunge la tragerea la răspunderea penală", a explicat Vladimir Beliș, fost director al Institutului de Medicină Legală Mina Minovici din București, pentru Digi 24.

Mândruță: ”Sunt unii care s-au apucat de campanie electorală”

Pe de altă parte, jurnalistul Lucian Mândruță spune că oamenii găsesc mai rezonabilă o teorie dacă este vorba de bani. "La început teoria a fost că se dau bani să se umfle pandemia, a pornit de la sume mici și a ajuns la sume foarte mari până la 3.000 euro. Niciodată nu găsești persoana care a dat banii. Mereu e un văr, o mătușă, întotdeauna e la mâna a doua. Cred că o astfel de teorie provine de la forță politică internă, care e în campanie electorală. E o diversiune internă. Sunt unii care s-au apucat de campanie electorală și tot ce fac e să dea în autorități, chiar cu riscul de a inflama o epidemie sau de-ai face pe oameni mai iresponsabili. Riscurile pentru oameni sunt trecute cu vederea de cei care folosesc aceste teorii", a explicat jurnalistul.

Vela: ”Campaniile de dezinformare pot duce la destabilizare economică”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, spune despre informaţiile din mediul online care combat existenţa noului coronavirus că fac parte dintr-o campanie finanţată. El consideră că este posibil ca astfel de campanii să îi convingă pe oamenii simpli şi chiar pe unii politicieni să facă afirmaţii de genul că noul coronavirus nu ar exista sau că termoscanarea ar fi folosită în alte scopuri decât cel declarat.

Din cauza știrilor false, autoritățile au închis mai multe site-uri de știri pe perioada stării de urgență.

Citește și: 

Medicul Alida Moise vorbește despre momentul când toată lumea a aflat că ea a murit

De ce au succes teoriile conspirației și cum ne apărăm de epidemia fake news

Coronavirus. Atenție la știrile false. Acum circulă o informație conform căreia hoții vin costumați în medici

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fumat , alcool, jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net