„Măcelarul” din Piața Victoriei a fost audiat la Parchetul Militar: «Nu mă aştept să fiu pus sub acuzare»

Ultima actualizare:

    Jandarmii au acuzat că au fost agresați în timpul protestelor din 10 august, când au intervenit în forță sub coordonarea lui Cătălin Paraschivfoto: arhiva Click!
Jandarmii au acuzat că au fost agresați în timpul protestelor din 10 august, când au intervenit în forță sub coordonarea lui Cătălin Paraschivfoto: arhiva Click!

„Măcelarul în alb”, cum a fost numit după protestul din 10 august, șeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a fost audiat joi la Parchetul Militar. Cătălin Paraschiv a declarat la intrarea în instituție că nu se așteaptă să fie pus sub acuzare.

„Nu mă aştept să fiu pus sub acuzare. Am acţionat în limitele legii”, a afirmat Cătălin Paracshiv, refuzând să mai facă alte comentarii.

„Măcelarul în alb” a fost audiat şi în 23 august la Parchetul General, ca martor, în dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei, el refuzând atunci să facă declaraţii la ieşirea de la audieri, pe motiv că este o anchetă în curs, potrivit news.ro.

Întrebat de jurnalişti, la ieşirea de la audiueri, dacă îşi asumă că ar putea răspunde penal, el a afirmat că şi-a asumat acest lucru atunci când şi-a condus oamenii în Piaţa Victoriei. De asemenea, întrebat dacă s-a justificat agresivitatea jandarmilor, el a spus: „Dacă m-aţi văzut pe mine agresiv...”

Şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei a refuzat să răspundă altor întrebări ale jurnaliştilor.

„Nu pot da nicio declaraţie pe parcursul anchetei, sunt militar. Va da detalii Parchetul sau avocatul meu dacă va fi cazul”, a spus atunci Paraschiv.

Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, spunea, într-un interviu pentru Kamikaze, că nu el a fost comandantul acţiunii din 10 august din Piaţa Victoriei, că, până în jurul orei 23.00, brigada specială nu a intervenit deloc şi că ordinul de evacuare a pieţei s-a primit în momentul în care „au început violenţele asupra forţelor de ordine de jur împrejur”, din toate părţile. El mai susţinea că scutierii care au fost suprinşi în imagini bătând oameni paşnici, unii dintre ei cu mâinile ridicate deasupra capului nu fac parte din brigada pe care o conduce.

„S-a primit, la un moment dat, un apel pe 112 cum că se încearcă vandalizarea Springtime pe Bulevardul Titulescu. Jandarmeria Română avea toate forţele masate în jurul Guvernului şi nu aveam niciun gând de ripostă. S-a apelat la colegii de la Poliţie, care au trimis echipaje să vadă ce se întâmplă şi să ia primele măsuri. Aceste echipaje de la Poliţie au fost atacate. S-a cerut sprijin Jandarmeriei, prin comandantul acţiunii, care a trimis două detaşamente de jandarmi să sprijine poliţia”, susţinea Paraschiv.

El spunea că cele două detaşamente s-au deplasat acolo, au luat primele măsuri, i-au ajutat pe colegii de la poliţie şi împreună au reuşit să iasă din zona respectivă.

„Pe momentul întoarcerii, s-au primit două informaţii: una transmisă de structurile de cercetare din piaţă care au transmis clar că jandarmii sunt atacaţi, că sunt la pământ, sunt călcaţi în picioare, doi oameni sunt omorâţi. Informaţia aşa a fost, probabil că ei se refereau..., după aceea am văzut şi eu imaginile la televizor cu acea fată şi cu acel băiat (...) Simultan, din dispecerat ni s-a transmis că pe televiziuni sunt imagini cu doi jandarmi întinşi la pământ care sunt călcaţi pe cap. În clipa aceea, comandantul acţiunii a luat decizia ca efectivele brigăzii speciale să acţioneze pe direcţia Springtime”, afirma şeful Brigăzii speciale.

Întrebat dacă până atunci Brigada specială a intervenit în vreun fel, Paraschiv a negat.

Miercuri, la Parchetul General a fost audiată în dosarul violenţelor din 10 august prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, cea care a semnat ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor. Ea a susţinut la ieşirea de la audieri că a respectat legea „cu stricteţe”, iar ordinul de intervenţie în forţă a jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei pe care l-a semnat respectă legislaţia în vigoare.

Speranţa Cliseru a mai spus că are calitatea de martor în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului General şi nu a vrut să răspundă la întrebările jurnaliştilor, repetând că a respectat legea.

De asemenea, Cliseru a spus că nu a fost în Piaţa Victoriei în 10 august, contrazicându-i astfel pe ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, precum şi pe coordonatorul intervenţiei jandarmilor Laurenţiu Cazan, care au afirmat că prefectul a fost prezent la faţa locului încă de la ora 16.00.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net