La cererea procurorilor DIICOT, magistrații de la Curtea de Apel București decid astăzi dacă vor redeschide urmărirea penală împotriva șefilor din Jandarmerie, în cazul violențelor stradale din 10 august 2018. DIICOT a anunțat, la începutul săptămânii trecute, redeschiderea dosarului "10 August", astfel că foștii șefi ai Jandarmeriei vor fi din nou urmăriți penal.


CAB ar fi trebuit să ia în discuție săptămâna trecută solicitarea procurorilor DIICOT de redeschidere a urmăririi penale, însă a stabilit "termen de judecată la dată de 10 august, pentru când se citează intimații care nu au termen în cunoștință", conform deciziei, anunță ziare.com. Procurorul șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus admiterea plângerilor formulate de către petenți împotriva ordonanței din data de 26 iunie emisă în dosarul "10 August" și infirmă, în parte, ordonanța. 

Ancheta a fost clasată pe 26 iunie 2020

Inițial, toți șefii Jandarmeriei au fost scoși de sub urmărire penală, printr-o soluție emisă pe 26 iunie 2020 tot de către procurorul Doru Stoica, dar Giorgiana Hosu a infirmat, marți, 4 august, această soluție. Este vorba de ofițerii care au coordonat toate acțiunile jandarmilor: Laurențiu Cazan, Mihai Dan Chirică, Gheorghe Sebastian Cucoș și Ionuț Cătălin Sindile. 
Potrivit documentului, cu toate că în ordonanță se reține că doar maiorul Laurențiu Cazan a coordonat acțiunile desfășurate de către lucrătorii Jandarmeriei, în fapt se constată că, atât din înregistrările video aflate la dosar, cât și din declarațiile unora dintre martori, rezultă prezența la fața locului și a foștilor sefil ai Jandarmeriei, Ionuț Cătălin Sindile și Gheorghe Sebastian Cucoș. 

Trei proteste sunt anunțate astăzi în Piața Victoriei 

La doi ani de la oprimarea violentă a protestului din 10 august 2018, cel puțin trei proteste sunt anunțate în Piața Victoriei, având ca temă pedepsirea șefilor Jandarmeriei de la acea dată. La ora 18.00, este programat să înceapă și un marș în jurul clădirii Guvernului. 

Primul protest: "Vrem vinovații pentru #jandarmiada din 10 August" 

"Vom face tot ce ține de noi ca oameni civici, pentru ca dosarul 10 August să nu aibă soarta dosarelor Revoluție și mineriadelor, unde un grup de oameni le blochează de 30 ani în anchetele procurorilor. Am fost acuzați de instigare și participare la de cei mai importanți oameni politici ai Statului, există plângeri și un dosar pt lovitură de stat înaintat de Dragnea și șefii Jandarmeriei de atunci… Uităm, iertăm sau ne vedem cu toții pe 10 august în față la DIICOT", este mesajul postat pe pagina de Facebook a primului dintre proteste, "Vrem vinovații pentru #jandarmiada din 10 August".  

Al doilea protest: "10 august 2020: Cerem dreptate. Vinovații să plătească"  

"La doi ani de la represiunea brutală a protestului din 10 august, ne adunăm iar în Piață Victoriei pentru a cere trimiterea în judecată a vinovaților. De doi ani este mușamalizată anchetă penală și acum dosarul este ținut la sertar, la DIICOT… Luni, 10 august 2020, de la ora 18.00, ne adunăm tot în Piață Victoriei, pentru a protesta împotriva acestei situațîi", anunță și organizatorii celui de-al doilea protest, "10 august 2020: Cerem dreptate. Vinovații să plătească". 

Marș pe roți, în Piața Victoriei  

De asemenea, tot astăzi, 10 august, va fi organizat și un marș în jurul clădirii Guvernului. "Având în vedere situația pandemică, dar și clasarea dosarului 10 August, vă așteptăm să vă alăturați și marșului pe roți, cu automobile, moto, biciclete, trotinete. Traseul este desenat în postarea fixată. Locul de întâlnire-plecare este parcarea din Piață Victoriei. Uităm, iertăm, sau ne vedem cu toții în 10 August? ", scriu organizatorii. Acesta este programat să înceapă la ora 19.00.  

 

Citește și: 

 

  1. Procurorul-şef DIICOT a admis plângerile împotriva ordonanţei de clasare parţială a Dosarului 10 august

 

169 de jandarmi au acuzat că au fost agresați la mitingul din Piața Victoriei

 

 

 
 
Loading...