Majoritatea PNL-USR-PLUS a votat bugetul Primăriei Capitalei, estimat la 5,8 miliarde lei. Mesajul lui Nicușor Dan

Ultima actualizare:

    Nicușor DanFoto: stirilekanald.ro
Nicușor DanFoto: stirilekanald.ro

Consilierii USR-PLUS au votat vineri, după o săptămână de negocieri, alături de consilierii PNL, bugetul Primăriei Capitalei, estimat la 5,8 miliarde lei. Condiția USR-PLUS a fost ca veniturile să fie diminuate cu circa 1,1 miliarde lei, primarul Nicușor Dan venind cu un amendament în acest sens.

Inițial, bugetul era estimat la aproape 7 miliarde lei, iar consilierii USR-PLUS au acuzat că veniturile sunt umflate, arătând că în anii trecuți încasările nu au fost mai mari de 5 miliarde lei.

Suma a fost tăiată în principal de la proiectele derulate cu fonduri europene, dar și din proiectele cu bani de la bugetul de stat, de la modernizarea rețelei de termoficare, achiziția de mijloace de transport electrice, piste de biciclete, rețeaua de canalizare. Bugetul Capitalei a trecut de CGMB cu 34 voturi „pentru”, 5 „împotrivă” și 15 abțineri.

De la subvenția la STB s-au tăiat 100 milioane și a rămas 1 miliard lei, iar de la subvenția la căldură s-au tăiat 150 milioane lei și a rămas 1 miliard de lei. Cele două subvenții reprezintă peste 30% din buget.

„Este un demers început încă din luna ianuarie, demers dificil pentru că am plecat cu o situație financiară extrem, extrem de dificilă, pentru că Primăria Capitalei nu a fost pusă pe niște baze economice ani de zile. A fost un întreg efort pentru care vreau să mulțumesc colegilor din majoritate, pentru a ajunge la un buget rezonabil azi.Este un buget al curățeniei, din care scoatem cheltuielile inutile, un buget al responsabilității, pentru că vrem să recâștigăm încrederea partenerilor noștri”, a spus Nicușor Dan.

Ce investiții sunt trecute pe listă

„Este un buget de deschidere către investiții, către acele investiții pe care bucureștenii le așteaptă de multă vreme. Este vorba despre investiții în termoficare – alocăm bani pentru investiții în termoficare, este vorba despre investiții în infrastructură – terminăm Prelungirea Ghencea, pasajul Doamna Ghica, parcarea de la Pantelimon, facem semaforizare inteligentă în ritm alert – și deschidem acele restanțe care au rămas pe mediu: Registrul spațiilor verzi și un nou Plan de calitate a aerului, pentru a putea să adresăm frontal problemele de mediu pe care le avem. Pe scurt, este un buget al curățeniei care deschide calea acelor investiții serioase care să rezolve problemele importante ale vieții bucureștenilor", a declarat Nicușor Dan la începutul ședinței de Consiliu General.

El a spus că, în ceea ce privește persoanele adulte cu handicap, acestea vor primi deocamdată jumătate din stimulentul de 500 lei, pentru că doar pentru asta are municipalitatea bani. 

Din bugetul Capitalei au fost taiate aproximativ 1,1 miliarde de lei atât de la capitolul venituri cât și de la capitolul cheltuieli. Tăierile sunt în principal de la proiectele realizate cu fonduri europene, unde anul acesta nu s-ar fi putut deconta banii estimați inițial - Glina, reabilitarea colectoarelor, achiziția de mijloace de transport electrice, informează  hotnews.ro.

image
image
image
image
image
image
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net