Mama lui Alex Pascu rupe tăcerea după un an: «Am greșit sau nu că l-am ținut la Floreasca?»

Ultima actualizare:

    Ana Pascu nu poate accepta nici acum moartea fiului ei, Alex Pascu
Ana Pascu nu poate accepta nici acum moartea fiului ei, Alex Pascu

A trecut un an de când incendiul devastator din Colectiv a «răpit» 64 de suflete dintre noi. Familiile și prietenii celor decedați se luptă și acum cu amintirea lor. Ana Pascu, mama basistului trupei Goodbye to Gravity, Alex, nu poate accepta nici acum ce s-a întâmplat.

Se macină și azi că și-a rugat fiul să rămână în țară, să facă ceva pentru locul în care s-a născut. La un an de la incendiu, Ana Pascu a oferit primul interviu privind cele întâmplate la Colectiv. Mama lui Alex Pascu a vorbit pentru întâia oară despre ceea ce a simțit ca mamă, după moartea fiului ei.

„[Alex] nu era descurajat de România. Era plin de idei și proiecte. Și-a însușit sfatul și rugămintea mea: «Fii bun și stai aici. Fă ceva și pentru țara ta!», l-am rugat mereu. (…) Evit să îmi pun o întrebare: Dar țara a făcut ceva pentru el?. Nu-mi pun întrebarea asta pentru că dacă aș începe să secționez acele zile, aș intra într-o depresie profundă. Aș putea să găsesc răspunsuri ce m-ar termina ca om. Că nu s-a făcut aia, că s-a spus asta și, de fapt, adevărul era altul”, a explicat Ana Pascu, potrivit Tolo.ro.

Alex stătea cu mâinile arse pe geamul de la mașină, ca să și le răcorească

Femeia a fost uimită de faptul că spitalele și medicii au dus lipsă de echipamente necesare într-o astfel de situație. „La «Colectiv», autoritățile nu au apăsat pe butoane, personalul din spitale a fost insuficient. Ce să spun? Alex a ieșit din club pe picioare, a fost adus de un prieten cu mașina la spital. Amicul ne-a povestit cum tot drumul a stat cu mîinile afară pe geam, ca să și le răcorească”, a relatat ea.

Acum, mama lui Alex se frământă că nu l-a trimis în străinătate la timp. „La Floreasca. S-au luat după o ambulanță. Prietenul lui l-a sunat pe soțul meu și i-a auzit pentru ultima dată vocea lui Alex: «Spune-i lui tata că sunt OK!». Din momentul în care am ajuns noi la spital, timpul s-a topit. Îmi aduc aminte frînturi de viață. Din a doua zi am vrut să-l transfer pe Alex la un spital din Franța. Un demnitar de acolo, fost scrimer, care a aflat de nenorocirea mea, m-a ajutat să obțin garanția de 350.000 de euro pentru transfer, dar o doctoriță de aici m-a sfătuit să nu-l duc. A fost o frămîntare mare în inima și în sufletul meu. M-am hotărît însă prea tîrziu”, a mărturisit.

«Era plimbat cu fața descoperită printre oamenii veniți de pe stradă»

Ceea ce a șocat-o a fost că, deși suferise arsuri grave care se puteau infecta, fiul ei nu era protejat în niciun fel de mediul înconjurător. „ În primele zile a contactat mai multe bacterii agresive. Klebsiella din plămîni l-a și terminat. Am înțeles că el voma în timp ce era intubat… A fost o îmbulzeală de nedescris acolo în primele zile. Răniții erau duși pe targă de la secția de terapie intensivă spre tomograf printre toți oamenii care sunt în sala de primiri urgențe. Alex era plimbat cu fața descoperită printre acești oameni veniți de pe stradă”, a mai explicat ea.

Ana Pascu este de părere că medicii au făcut tot ceea ce au putut, insuficient, dar atât cât au știut. „Cînd a apărut ministrul Bănicioiu l-am întrebat dacă nu ar trebui ca pacienții arși să fie izolați? Mă întreb de ce medicii au acceptat să-i trateze în asemenea condiții, dacă nouă, care nu avem cunoștințe medicale, ni s-a părut că ceva nu e în regulă?! Cred însă că dacă medicii știau și puteau să facă mai mult, făceau. Atîta au știut. Atîta au putut”, a spus ea.

„Nu voi cere scuze nimănui ca să-mi exprim opinia. Eu nu afirm că medicii sau spitalele n-au vrut. Dar spun apăsat că atîta au știut și atîta au făcut. E valabil pentru toată România. Atîta știm, atîta facem, măcar să recunoaștem și să învățăm”, a mai declarat mama lui Alex Pascu.

Nu acceptă nici acum că fiul ei nu mai e


    Alex Pascu s-a stins la 11 noimebrie, din cauza rănilor suferite în incendiul din Colectiv
Alex Pascu s-a stins la 11 noimebrie, din cauza rănilor suferite în incendiul din Colectiv

Ana Pascu încă se mai gândește la momentele în care a trebuit să decidă dacă îl trimite în străinătate sau nu. „Noi la lupta pentru adevărul de la ”Colectiv” nu vom renunța niciodată. Nu îmi este ușor să mă gândesc la faptul că cei care au fost transferați la timp în străinătate sunt acum în viață! Am greșit sau nu că l-am ținut atîtea zile în Spitalul Floreasca? Mi-e frică de răspuns”, a relatat.

Și cu toate acestea, după toate lucrurile prin care a trecut după incendiu, nu poate accepta nici acum că fiul ei nu mai e. „Nu sunt un om puternic pentru că nu recunosc nici acum că a plecat și că nu mai vine. El acum nu mai are nevoie de ajutor. Eu și soțul meu, da. Ce căuta, Doamne, să cînte într-un astfel de club improvizat? Mie îmi era frică de droguri, de impostori, dar nu m-am gîndit nici o clipă la incendiu. Nu am avut curaj să merg la acel club niciodată, dar vom lupta pînă în ziua în care vom muri pentru ca vinovații să plătească”, a conchis Ana Pascu.

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net