„Mama” Polidin: „Eu mă voi vaccina sigur cu vaccinul anti-COVID”

Ultima actualizare:

    Doctorul Sylvia Hoişie subliniază importanţa vaccinurilorFoto: adevarul.ro
Doctorul Sylvia Hoişie subliniază importanţa vaccinurilorFoto: adevarul.ro

Doctorul Sylvia Hoişie, în vârstă de 93 de ani, care a făcut parte din echipa care a inventat Polidinul în anii ‘60, vorbeşte despre importanţa imunizării împotriva virusului SARS – CoV – 2. Ea aminteşte despre toate pandemiile care au dispărut datorită vaccinurilor, dar şi despre bolile copilăriei sau cele considerate incurabile, eradicate datorită ştiinţei.

Când tot mai multe voci se declară împotriva imunizării, medicul Sylvia Hoişie, de 93 de ani, care a făcut parte din echipa care a inventat vestitul Polidin, a acordat un interviu pentru „Adevărul“, în care subliniază importanţa vaccinului.

  • Adevărul: De ce n-au românii încredere în noul vaccin?

Doctorul Sylvia Hoişie: Încrederea oamenilor în diverse vaccinuri a constituit dintotdeauna o variabilă, depinzând de cultură, de dispoziţia de a accepta progresul făcut ştiinţei, de experienţa fiecăruia. Această încredere este pusă la încercare astăzi, când necunoscutele noului coronavirus ne-au invadat existenţa de zi cu zi. Mulţi se întreabă: dacă nu s-a putut stabili un tratament, cum s-ar putea prepara vaccinul care să prevină boala?

  • Credeţi că timpul scurt în care a fost realizat acest vaccin a adus îndoială?

Orice vaccin trebuie să treacă testul încrederii publice, dar să nu uităm că ne luptăm cu boala apărută de nici un an, în vreme ce alte vaccinuri au avut nevoie de mulţi ani ca să devină componente acceptate ale prevenţiei bolilor. Cercetarea medicală a aflat despre existenţa virusului abia din ianuarie 2020. Avansul ştiinţei medicale poate garanta succesul unui vaccin preparat chiar şi atât de repede, faţă de standardele obişnuite. Responsabilitatea autorităţilor e uriaşă, deoarece este vorba de o chestiune de sănătate publică, de siguranţa a milioane de oameni. 

  • Ce părere aveţi despre vaccinul rusesc?

În comparaţie cu ceea ce se ştie despre vaccinurile propuse de companiile din SUA şi Marea Britanie, la un pas de autorizare, despre vaccinul rusesc informaţiile sunt mai discrete. Dar institutul care l-a lucrat este unul cu mare prestigiu în cercetarea medicală. 

A muncit timp de şase ani, alături de colegi, pentru obţinerea Polidinului
A muncit timp de şase ani, alături de colegi, pentru obţinerea Polidinului
  • În cât timp aţi realizat vestitul Polidin?

După şase ani de muncă s-a reuşit obţinerea preparatului pe care l-am numit Polidin. Ideea ne-a venit după ce am văzut că în străinătate se foloseau preparate imunostimulatoare pentru creşterea imunităţii, pentru ca organismul să poată lupta împotriva infecţiilor bacteriene. Am obţinut preparatul prin 1962 – 1963, la Institutul “Cantacuzino” din Iaşi, şi am început munca de cercetare pe animale de laborator, apoi l-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 mililitri de Polidin şi toate reacţiile au fost bune. Am primit dreptul de a-l produce în 1966. 

  • Recomandaţi vaccinarea în general?

Aşa a scăpat omenirea de foarte multe boli socotite cândva incurabile: variola şi poliomielita. Vaccinurile antirabic sau antitetanic, împotriva unor boli care nu se manifestă prin epidemii, sau cele împotriva unor boli ale copilăriei, vaccinul antidifteric sau antirujeolic, au avut aceleaşi efecte. Eu mă voi vaccina sigur cu vaccinul anti – COVID - 19, doar că nu ştiu dacă şi cum voi putea să-l obţin.

Citește continuarea interviului pe www.adevarul.ro

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net