Mâncarea mai scumpă cu 7%, salarii mărite ioc !

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Salariile nu cresc, pensiile nici atât, facturile la întreţinere ne omoară. Ce putea să ni se mai întâmple? Producătorii de alimente dau lovitura de graţie: mâncarea se va scumpi la sfârşitul lunii, cu cel puţin 5-7%.

Românii nu mai ştiu cum să împartă banii, care sunt din ce în ce mai puţini. Au tot tăiat, au tot strâns cureaua. Dar tot nu-i suficient. Sindicatele din industria alimentară se pregătesc să „reaşeze" preţurile la sfârşitul lunii. La raft, preţurile vor fi mai mari cu cel puţin 5-7%.

„Am declarat că preţurile se vor reaşeza fiindcă anul trecut au crescut preţurile la combustibili, energie şi gaze naturale de câteva ori. Toate acestea intră în preţul de cost al unui produs alimentar, indiferent care este el. Cei mai mulţi procesatori nu au crescut preţul anul trecut, pentru că au scăzut vânzările din cauza puterii mici de cumpărare, dar nu mai pot merge un an cu aceleaşi preţuri. Nu vor creşte preţurile artificial. Au pierdut tot anul şi nu mai pot continua astfel. Ţineţi cont că şi cumpărătorul are cheltuieli mai mari: dă mai mulţi bani la căldură, pentru medicamente, pentru copil, la lumină, gaze, detergenţi etc, plus întreţinerea. Şi marile magazine sunt în aceeaşi situaţie: plătesc mai mulţi bani la combustibili, la energie electrică. Aţi văzut că în loc de 30 de case de marcat sunt deschise doar câteva? Toată lumea are pierderi", ne-a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Printre primele alimente care au fost scumpite în acest an au fost produsele lactate, cu 4-5%. Motivul este producţia scăzută din timpul iernii.

De anul trecut şi până în prezent gazele s-au scumpit în trei etape: la 1 iulie 2011cu 10%, la 1 octombrie 2011cu 8% şi la 1 ianuarie 2012 cu 5%. Curentul s-a scumpit şi el la 1 aprilie 2011cu 4,5%, iar carburanţii au explodat numai de la începutul acestui an cu 28 de bani la motorină şi cu 14 bani la benzină.

«E din ce în ce mai greu!»

Marius, 30 de ani: Până acum ne-am descurcat. Am tăiat porc şi încă mai avem câte ceva. Scumpirile astea nu mă miră. Bine că am serviciu.Georgeta, 45 de ani: Mă cheamă Udrea şi îmi pare rău că nu sunt rudă cu ministru Udrea. Nu ar mai fi atât de greu: salarii mici şi totul scump. Dacă şi preţurile la alimente mai cresc, vom fi foarte afectaţi. Va fi foarte greu.Cătălina, 25 de ani: Noroc cu părinţii. Au tăiat porc şi mă mai ajută. Dar ce voi face când nu se va mai putea? Dar când voi vrea să fiu la casa mea? Nici nu vreau să mă gândesc.Laurenţiu, 28 de ani: Chiar asta vorbeam: dacă eu, cu salariul peste medie am început să am probleme şi este din ce în ce mai greu, atunci pensionarii şi bugetarii ce vor face?

Băsescu: «Nu sunt bani pentru majorarea salariilor»

Politicienii puterii anunţaseră că ar fi posibilă o majorare a salariilor şi a pensiilor, cu 5% la sută. În replică, preşedintele Băsescu a precizat exact invers. Şeful statului a şi comentat maliţios: „Eu nu am identificat la buget un loc de unde să dăm bani. Cine a anunţat să dea şi banii".

simeon stalpnicul png

Dacă s-ar întâmpla totuşi să se găsească banii necesari, creşterea ar fi, în medie, de doar 60 de lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net