Marea Neagră din nordul României. Plaje ca la Vama Veche în Botoşani!

Ultima actualizare:

    În weekend, "marea" de la Stânca e luată cu asaltFoto: "Adevărul"
În weekend, "marea" de la Stânca e luată cu asaltFoto: "Adevărul"

Nisip şi valuri unde se agaţă harta-n cui! În nordul extrem al României, plajele naturale formate pe malurile lacului de acumulare de la Stânca-Ştefăneşti (judeţul Botoşani) au devenit o alternativă turistică la litoralul Mării Negre. Sute de amatori de plajă şi de bălăceală din Botoşani, Iaşi sau din Republica Moldova se adună la Stânca-Costeşti. Autorităţile s-au mobilizat şi, din acest an, promit să facă aici o replică a staţiunii Vama Veche.

La 71 de kilometri de Botoşani se află Stânca-Ştefăneşti, un sat ars de soare, învecinat cu cel mai mare lac de acumulare din România, întins pe 59 de kilometri pătraţi. Cu alte cuvinte, o mare în miniatură, cu valuri, nisip fin şi un peisaj mirific. Zona face parte din  aria de protecţie specială, cu specii de păsări, peşti şi animale precum cele din Delta Dunării. Descoperită de tineri petrecăreţi din Botoşani, Iaşi sau Republica Moldova, zona tinde să devină un veritabil litoral al Nordului, o alternativă ieftină şi liniştită la staţiunile de pe malul Mării Negre.

"O frumuseţe sălbatică şi neatinsă"

„Este marea din nordul Moldovei. O frumuseţe sălbatică şi neatinsă, care se poate transforma într-un punct turistic de top. Aici suntem doar noi, apa asta caldă, nisipul şi distracţia”, spune Marius Honceriu, un cunoscut organizator de evenimente din Moldova, venit să anime atmosfera pe nisipul de la Stânca. Pentru veteranii plajelor, malurile lacului de acumulare seamănă cu cele din Vama Veche de acum 20-30 de ani. „Aici este ca pe plajele acelea liniştite şi sălbatice, unde mergeam pe vremea lui Ceauşescu şi în anii ‘90. Locuri fără fiţe şi fără lux, dar care te fac să simţi marea”, zâmbeşte botoşăneanul Dan Relenschi.

"Pe fundul apei este doar nisip fin"

La plajele sălbatice de la Stânca se ajunge pe drumul ce duce către frontiera cu Basarabia. Până la graniţa dintre România şi Republica Moldova, o cărare pierdută printre culturi şi vegetaţie abundentă coteşte la dreapta. La capătul cărării, se deschide un peisaj unic în Moldova. Lacul imens, aproape câte o mare, mărginit de o plajă sălbatică cu nisip fin. În weekend, încă de la primele ore ale zilei, la Stânca, începe distracţia. Oamenii instalează umbrele, pregătesc corturi, iar apoi fac plajă şi se bălăcesc în apa încălzită de soare.

David Croitoru e student şi adoră acest loc: „Este grozavă apa. Pe fundul apei este doar nisip fin. Vin aici cu prietenii, este şi ieftin”.

Primăria oraşului Ştefăneşti, de care aparţine zona Stânca-Ştefăneşti,  a decis, din această vară, să investească în plajele de la malurile lacului de acumulare. Vineri a fost deschis sezonul estival la „marea” din nordul Moldovei. Se încearcă amenajarea plajei, a fost curăţată zona şi au fost aduşi agenţi economici care vând mâncare, apă, sucuri şi bere. 

Citeşte întreaga poveste şi vezi mai multe imagini pe adevarul.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
profit record banci jpg
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
alexandru moruzi (2) jpg
pounds 2391239 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net