Românii spun și astăzi cât de frumoasă, minunată și talentată a fost Margareta Pogonat. Astăzi (6 martie) ar fi împlinit 87 de ani dacă un cancer nemilos nu ar fi doborât-o. A jucat rolul mamei lui ”Pistruiatul”. Odihnă veșnică!


Margareta Pogonat este considerată una dintre cele mai expresive actriţe din teatrul şi filmul românesc. A murit în 2014 la vârsta de 81 de ani, după o viaţă zbuciumată. Astăzi (6 martie) ar fi împlinit 87 de ani. A avut parte de multă suferință și de chinuri groaznice în ultimul an de viață.

Margareta Pogonat, biografia

 • Și la începutul carierei s-a chinuit. Timp de 15 ani a făcut naveta din Iași, la Teatrul din Ploiești, până a obținut un post în București.
 • Actriţa s-a născut la Iaşi pe 6 martie 1933. Tatăl său, Petru Pogonat, a fost jurist şi om politic, care a îndeplinit funcţia de primar al municipiului Iaşi în 1921. Mama ei a fost o actriţă renumită a acelor vremuri. Când era mică, Margareta Pogonat dorea să se facă medic chirurg, însă datorită mamei sale, a îndrăgit scena.
 • Margareta Pogonat a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, actorul Cornel Coman, dar acesta a murit subit, de cancer, la 44 de ani, pe 16 ianuarie 1981.

margareta_pogonat-cornel_coman.jpg

margareta_pogonat-cornel_coman
Margareta Pogonat a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, actorul Cornel Coman
FOTO: cinemagia.ro

Margareta Pogonat ne-a părăsit în 2014, dar încă o vedem la televizor, în serialul ”Pistruiatul”, reluat din când în când pentru noile generații.

pistruiatul-1-evadatul-margareta_pogonat.jpg

pistruiatul-1-evadatul-margareta_pogonat
Margareta Pogonat a jucat rolul mamei lui ”Pistruiatul”
FOTO: captura youtube.com

Margareta Pogonat, cariera

 • În cinematografie a debutat în anul 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii“.
 • Apoi a jucat zeci de roluri, dar cei mai mulți dintre noi o asociem cu figura soției înțelegătoare, iubitoare, răbdătoare, ca în filmul ”Actorul și sălbaticii” sau în serialul ”Pistruiatul”.
 • Avea să joace şi mult teatru la prestigiosul „Nottara”, din Bucureşti, din anul 1974.
 • Colegii ei din UNITER și ACIN o vor premia de mai multe ori, de-a lungul carierei.
 • Mai puţin se ştie că, în 1972, joacă în producţia britanică ; „Papesa Ioana” alături de Liv Ullmann, Oliva de Havilland şi Maximilian Schell.
 • Avea 26 de ani când a jucat rolul chivuței Țica cu „Două lozuri“ (1959), alături de Grigore Vasiliu Birlic.
 • În 1975, Margareta Pogonat a jucat în filmul „Actorul şi sălbaticii“, de Manole Marcus, alături de marele actor Toma Caragiu.
 • Margareta Pogonat a lucrat şi ca regizor, dar și ca profesor de actorie. În total, o carieră bogată, de peste 40 de ani.
 • În 2011, Margareta Pogonat a primit un ultim omagiu: o stea pe aleea „Walk of Fame“ în faţa cinematografului din Ploieşti.

Citește și:

S-a stins una dintre marile noastre actriţe! Margareta Pogonat a murit la 81 de ani

Actorul Cornel Coman a murit la 44 de ani. Profesorul din ”Cireșarii” ar fi împlinit 82 de ani

 

 
 
Loading...