Margareta Pogonat a jucat rolul mamei lui ”Pistruiatul”. Ar fi împlinit 87 de ani

Ultima actualizare:

    Margareta Pogonat este considerată una dintre cele mai expresive actriţe din teatrul şi filmul românescFOTO: cinemagia.ro
Margareta Pogonat este considerată una dintre cele mai expresive actriţe din teatrul şi filmul românescFOTO: cinemagia.ro

Românii spun și astăzi cât de frumoasă, minunată și talentată a fost Margareta Pogonat. Astăzi (6 martie) ar fi împlinit 87 de ani dacă un cancer nemilos nu ar fi doborât-o. A jucat rolul mamei lui ”Pistruiatul”. Odihnă veșnică!

Margareta Pogonat este considerată una dintre cele mai expresive actriţe din teatrul şi filmul românesc. A murit în 2014 la vârsta de 81 de ani, după o viaţă zbuciumată. Astăzi (6 martie) ar fi împlinit 87 de ani. A avut parte de multă suferință și de chinuri groaznice în ultimul an de viață.

Margareta Pogonat, biografia

  • Și la începutul carierei s-a chinuit. Timp de 15 ani a făcut naveta din Iași, la Teatrul din Ploiești, până a obținut un post în București.
  • Actriţa s-a născut la Iaşi pe 6 martie 1933. Tatăl său, Petru Pogonat, a fost jurist şi om politic, care a îndeplinit funcţia de primar al municipiului Iaşi în 1921. Mama ei a fost o actriţă renumită a acelor vremuri. Când era mică, Margareta Pogonat dorea să se facă medic chirurg, însă datorită mamei sale, a îndrăgit scena.
  • Margareta Pogonat a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, actorul Cornel Coman, dar acesta a murit subit, de cancer, la 44 de ani, pe 16 ianuarie 1981.

Margareta Pogonat a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, actorul Cornel Coman
Margareta Pogonat a trăit o dramatică poveste de iubire cu partenerul ei, actorul Cornel Coman

Margareta Pogonat ne-a părăsit în 2014, dar încă o vedem la televizor, în serialul ”Pistruiatul”, reluat din când în când pentru noile generații.

Margareta Pogonat a jucat rolul mamei lui ”Pistruiatul”
Margareta Pogonat a jucat rolul mamei lui ”Pistruiatul”

Margareta Pogonat, cariera

  • În cinematografie a debutat în anul 1957, cu rolul din filmul „Pasărea furtunii“.
  • Apoi a jucat zeci de roluri, dar cei mai mulți dintre noi o asociem cu figura soției înțelegătoare, iubitoare, răbdătoare, ca în filmul ”Actorul și sălbaticii” sau în serialul ”Pistruiatul”.
  • Avea să joace şi mult teatru la prestigiosul „Nottara”, din Bucureşti, din anul 1974.
  • Colegii ei din UNITER și ACIN o vor premia de mai multe ori, de-a lungul carierei.
  • Mai puţin se ştie că, în 1972, joacă în producţia britanică ; „Papesa Ioana” alături de Liv Ullmann, Oliva de Havilland şi Maximilian Schell.
  • Avea 26 de ani când a jucat rolul chivuței Țica cu „Două lozuri“ (1959), alături de Grigore Vasiliu Birlic.
  • În 1975, Margareta Pogonat a jucat în filmul „Actorul şi sălbaticii“, de Manole Marcus, alături de marele actor Toma Caragiu.
  • Margareta Pogonat a lucrat şi ca regizor, dar și ca profesor de actorie. În total, o carieră bogată, de peste 40 de ani.
  • În 2011, Margareta Pogonat a primit un ultim omagiu: o stea pe aleea „Walk of Fame“ în faţa cinematografului din Ploieşti.

Citește și:

S-a stins una dintre marile noastre actriţe! Margareta Pogonat a murit la 81 de ani

Actorul Cornel Coman a murit la 44 de ani. Profesorul din ”Cireșarii” ar fi împlinit 82 de ani

image
image
image
image
image
image
banner George Nicolescu png
Oana Roman și fiica ei, Isa  Sursa: Instagram
halle berry instagram jpg
alina serban foto cornel brad  jpg
carmen bruma fb jpg
image png
sean diddy profimedia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net