Marinari români capturați, cu focuri de armă, în apele teritoriale iraniene

Ultima actualizare:

    Nava are un echipaj format din 30 de marinari. Nu se știe câți dintre ei sunt români (foto: marinetraffic.com)
Nava are un echipaj format din 30 de marinari. Nu se știe câți dintre ei sunt români (foto: marinetraffic.com)

Un grup de marinari români, aflat la bordul unei nave de transport sub pavilionul Insulelor Marshall, se află în custodia autorităților iraniene, relatează presa americană. Nava Maersk Tigris a fost capturată de iranieni în strâmtoarea Ormuz, rută folosită de vasele cargo pentru transportul țițeiului.

Update ora 11.26: Pa nava capturată sunt șase marinari români. Reprezentantul Federației Internaționale a Transportatorilor în România, Adrian Mihălcioiu, susține că pe vasul reținut în Iran sunt șase marinari români, conform stirileprotv.ro.

Mai multe nave de patrulă ale grupării Gardienii Revoluției din Iran au abordat vasul de transport Maersk Tigris, care se deplasa prin strâmtoarea Ormuz, situată la sud de Iran, între Golful Ares și Golful Persic. Echipajul navei Maersk Tigris, compus din marinari britanici, bulgari, români și din Myanmar, a fost obligat să îndrepte vasul către teritoriul iranian. Fiindcă au refuzat să se conformeze ordinului, membrii echipajului au fost amenințați cu armele, relatează presa americană.

Nava cargo, care naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, aflate sub influența Statelor Unite ale Americii, se deplasa pe un traseu recunoscut internațional. Autoritățiele americane susțin că iranienii au procedat incorect deschizând focul asupra acesteia. În replică, iranienii spun că nava a fost reținută în baza unui ordin judecătoresc din cauza nerespectării unor proceduri. Americanii consideră actul o agresiune și au trimis în zonă distrugătorul USS Farragut și un avion de recunoaștere pentru a evalua starea echipajului. În momentul de față tot ce se știe e că nici un membru al echipajului nu a fost rănit.

Deşi naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, nava este deţinută de Maersk Group, cu sediul în Copenhaga, Danemarca. Compania a anunţat că nava era închiriată Rickmers Ship Management din Hamburg, Germania. Maersk a declarat că nu are informaţii despre navă sau echipaj.

Strâmtoarea Ormuz este o rută de tranzit pentru o cincime din petrolul din lume. Partea de nord a acesteia e controlată de Iran, în vreme ce partea sudică se află sub influența Emiratelor Arabe Unite și a enclave Musandam (Oman). În trecut, Iranul a ameninţat că va bloca strâmtoarea, o măsură care ar putea genera un conflict militar în Golful Persic. Americanii şi forţele lor aliate patrulează în mod regulat în zonă şi au desfăşurat exerciţii militare menite să contracareze ameninţările precum mine marine pe care Iranul le-ar putea folosi pentru a închide strâmtoarea, relatează Mediafax.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
costel corduneanu jpg
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net