Mărţişoare, ghiocei şi urzici avem de vrei

Ultima actualizare:

    Dana Chiţurlan, 35 de ani, abia aşteaptă  sezonul mărţişoarelor. De 8 ani se ocupă de  această afacereFoto: Dorin Constanda, Andreea Dancu
Dana Chiţurlan, 35 de ani, abia aşteaptă sezonul mărţişoarelor. De 8 ani se ocupă de această afacereFoto: Dorin Constanda, Andreea Dancu

Suntem în februarie, dar peste tot miroase a primăvară. Sunt 15 grade afară, iar primii vestitori au apărut pe tarabe. Coşuleţe cu ghiocei, mărţişoare şi urzici găseşti deja la comercianţi, iar preţurile nu sunt de speriat.

Mai sunt trei săptămâni până când primăvara se va instala oficial, dar asta nu ne împiedică să ne simţim deja ca în martie. De câteva zile, Capitala a căpătat nuanţe alb-roşii.

Margareta vinde la Ciolpani ghiocei cu 5 lei
Margareta vinde la Ciolpani ghiocei cu 5 lei

Indiferent dacă decoraţiunile au forma clasicului mărţişor, a unor bijuterii sau broşe, tarabele sunt pline de accesorii care vestesc venirea primăverii. În trend sunt şi brelocurile cu Minion, iar preţurile sunt rezonabile. Pornesc de la 1 leu şi ajung până la 15 lei, în cazul broşelor cu pietre semipreţioase. ”Avem clienţi. Oamenii sunt încântaţi să vadă că au apărut mărţişoarele”, ne-a spus Dana, pe care am găsit-o marţi (9 noiembrie) în Piaţa Obor.

Nici în afara Capitalei nu se pierde atmosfera de primăvară. Pe DN 1, în localitatea ilfoveană Ciolpani, micii vestitori se vând de-a lungul drumului. Margareta, 76 de ani, iese la cules de ghiocei zi de zi, confecţionează singură coşuleţele, iar după ce le decorează iese cu ele la poartă. ”Am avut noroc că a nins, iar ghioceii au răsărit mai devreme în pădure. Un coşuleţ îl dau cu 5 lei”, ne-a spus femeia. Tot pe DN1, dar de data asta în Prahova, găseşti urzici la tot pasul. Ţăranii le culeg în fiecare dimineaţă din Pădurea Snagov. ”La ora 7.00 sunt în pădure şi la prânz ajung cu ele la vânzare. Uite ce prospete sunt”, ne arată Stelica, 60 de ani.

Pe trei pungi cere 10 lei şi să nu credeţi că rămâne cu marfă. Sunt mulţi cei care au drum prin zonă şi opresc imediat ca să facă o cură cu mult-aşteptatele urzici, pe care le pot mânca doar primăvara. Urzicile sunt o adevărată sursă de vitamine şi minerale de care organismul are foarte mare nevoie în acestă perioa.

Pe Stelica o găseşti cu sacoşele pline  cu urzici la Potigrafu
Pe Stelica o găseşti cu sacoşele pline cu urzici la Potigrafu

Marţi plouă în toată țara

Temperaturile sunt și astăzi mult mai ridicate decât cele normale, cu maxime de la 4-6 grade în Transilvania și Moldova și 15 grade în sudul şi sud-estul Muntenei. Dar vin ploile, care vor cuprinde toată ţara până mâine dimineață. Cantităţile de apă vor depăşi, local, în zonele montane, 15 l/mp şi izolat 30 l/mp. La munte va ninge peste noapte. ANM a emis o informare meteo de intensificări ale vântului şi ninsori viscolite la munte, de azi, ora 10.00, și până mâine, ora 14.00.  În Capitală, va ploua și vor fi până la 15 grade Celsius.

image
image
image
image
image
image
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
Gratar FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net