Mârţoaga asta va ajunge în farfuriile europenilor

Ultima actualizare:

A auzit că la abator va primi pe el 700-800 de lei, bani care o să-l scoată din  foame. În Hulubeştii de Giurgiu, toată lumea îl ştie pe Marcel Odin. Are cai de când se ştie şi a învăţat să îşi ţină echilibrul pe ei înainte să îşi răsucească prima ţigară sau să sărute prima fată.

Se fălea cu ei aşa cum alţii îşi arată maşinile sau hainele noi. Nu credea să ajungă vreodată să-şi vândă la abator caii ,dar acum nu mai este cale de întors. L-am întâlnit la cel mai mare târg din jurul Capitalei, în localitatea Călugăreni, judeţul Giurgiu. „Îl scosese în oraş" pe Bogdan, calul lui preferat.

„Am luat fân de ultimii bani, pentru că zilele astea îl duc la abator să-l taie. Nu mai pot să îl ţin, mă costă prea mult. Şi aşa, pentru că nu am tot timpul bani să îl hrănesc a ajuns piele şi os şi nu mai îmi este de folos", povesteşte trist tânărul. În vremurile bune calul l-ar fi dus în galop în câteva minute până acasă. Acum, pare că ştie că o să fie vândut şi nu mai vrea neam să alerge.

„Sunt unii care umblă din casă în casă, strâng mai mulţi cai şi îi duc în Bulgaria. Toată lumea vorbeşte că după tăiere carnea de cal ajunge mâncare dar nu îmi pasă atâta timp cât nu mai am cum să îl ţin", ne spune Marcel. Tânărul este la curent cu preţurile de la abator şi a negociat deja cu măcelarii: o să ia 12 lei/kg.

Săptămâna trecută, mai multe abatoare din România au fost suspectate că au exportat în ţări ale Uniunii Europene carne de cal etichetat ca fiind de vită. Aceasta a ajuns ulterior în produse alimentare din Anglia, Franţa, Germania şi Olanda. După acuze dure şi anchete care au cuprins toată Europa, s-a stabilit că românii nu au avut nici o vină.

Responsabilă pentru fraudă a fost găsită o firmă din Franţa, care a schimbat cu bună ştiinţă etichetele. Conform statisticilor oficiale, anul trecut, România a exportat în UE 6.083 de tone de carne de cal, catâr şi măgar. Pe piaţa internă au ajuns doar 200 de tone de carne, marea majoritate a acesteia fiind distribuită unor grădini zoologice.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net