Masca de protecție. De ce nu ne place s-o purtăm. Sfaturi ca să ne obișnuim cu ea

Ultima actualizare:

    Să porți o mască de protecție este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a te feri de îmbolnăviri
Să porți o mască de protecție este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a te feri de îmbolnăviri

Faptul că nu ne place să purtăm mască de protecție la gură și la nas este ceva dovedit și nimeni nu prea poate contesta asta. Adevărul este că măștile sunt incomode. Însă, pentru că au devenit obligatorii, va trebui să ne obișnuim cu ele. Și nu este deloc greu, mai ales că senzația de dificultate în respirație pe care ți-o dau e, potrivit specialiștilor pneumologi, doar o iluzie.

  • Nu ne place să purtăm mască de protecție pentru că avem senzația că nu putem respira dacă ne-am acoperit nasul și gura. Se pare că acest lucru nu este adevărat,iar senzația pe care o ai este doar o iluzie, potrivit specialiștilor. Ei recomandă ca masca să fie purtată inclusiv de către persoanele care suferă de astm sau alte boli respiratorii și pulmonare. Faptul că respiri greu este cauzat nu de lipsa de oxigen, ci de situația în sine, cu care nu ești obișnuit. Totul pleacă și este dictat de psihic. Vei vedea că, după un timp, nici nu-ți vei mai da seama că o ai pe față. Însă, este evident că dacă depui efort fizic susținut vei avea nevoie de o cantitate mai mare de oxigen, iar purtarea măștii nu este, în acest caz, recmandată. Însă, în toate celelalte situații, când nu te expui unu efort anume, nu ar trebui să întâmpini nici o problemă.
  • Nu ne place să purtăm mască de protecție deoarece este inconfortabilă. Perfect adevărat! Este greu de suportat ceva pe față, care îți acoperă nasul, gura și bărbia. Masca îți poate juca pe nas, poate fi pentru tine largă sau prea strâmtă. Motiv pentru care trebuie atașată corect și ajustată din cele două elastice care se pun după urechi. Cumpără o mască facială chirurgicală cât mai simplă, care să nu-ți dea mari bătăi de cap. 
  • Dacă purtăm mască de protecție dar avem și ochelari de vedere, odată cu aerul expirat lentilele s-ar putea aburi. Este un inconvenient dar până la urmă totul ține de un simplu exercițiu de respirație. Încearcă să diecționezi aerul în jos, nu în față sau în sus. Și curăță ochelarii cu o soluție specială antiaburire.
  • Masca de protecție îți poate afecta tenul, în sensul că s-ar putea să te trezești cu iritații sau acnee. Însă, acest lucru este foarte probabil să se întâmple doar dacă masca nu este schimbată la timp și devine murdară, plină de bacterii și de germeni.
  • Se apropie vara și temperaturile ridicate. Va fi dificil pentru anumite persoane să poarte mască pe față când afară sunt 35 de grade. Vestea bună este că nu trebuie s-o purtăm decât în spațiile publice închise, unde există aer condiționat. Mai greu va fi în mijloacele de transport în comun unde aparatele de aer condiționat vor fi oprite.
  • Mai ții minte acele dimineți când plecai spre job cu metroul și-ți cumpărai covrigi, pateuri, croissante sau un pahar uriaș cu cafea? Le savurai în timp ce stăteai pe scaun și butonai telefonul. Iată că va trebui să renunți la un astfel de tabiet. Și nu ar trebui să fie o veste proastă deoarece ronțăitul nu face bine la siluetă. Nu mai vorbim despre acea cafea aromată,plină cu de toate: zahăr, caramel, frișcă, arome...care, pe lână faptul că e plină de chimicale, mai e și o bombă calorică.

Nu poți respira cu masca pe față? Ba poți!

Masca sanitară trebuie purtată de toată lumea și este recomandată chiar și pentru pacienții cu probleme respiratorii, a declarat la Digi24 Gilda Popescu, medic pneumolog la Institutul "Marius Nasta". Medicul a explicat că este o iluzie că nu poți respira cu masca pe față.

"Masca ne apără contra contaminării cu tot ce înseamnă agenți microbieni care se transmit pe cale aerogenă. Avem experiența programului de control al tuberculozei. Oricare dintre noi trebuie să poarte masca, inclusiv pacienții cu afecțiuni cronice obstructive, astm. Sunt recomandările Societății Europene de pneumologie care menționează că, chiar și pentru pacienții care au probleme de respirație este obligatorie purtarea măștii. Masca este salvatoare pentru fiecare dintre noi. Dacă pentru gripă și alte afecțiuni ne feream de cei care tușesc sau strănută, pacienții care transmit acest virus nu sunt știuți, 60% sunt asimptomatici. Masca este trecută în studiile privind controlul infecțiilor respiratorii și împiedică bolnavul să transmită acești germeni. Este o iluzie că nu poți respira cu masca pe față. E nevoie de acomodare", a explicat medicul Gilda Popescu.

Ea a mai precizat că masca de protecție trebuie schimbată la patru ore și că nu trebuie aruncată pur și simplu la coș, ci trebuie depozitată în pungă de plastic înainte de a fi aruncată, pentru a se evita posibila infectare a altor persoane.

Citește și: 

Cine sunt romanii care vor primi mască de protecție gratuit

Purtarea măștii, periculoasă pe timp de vară. Ce probleme se agravează și cine are de suferit

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net